Foto: TT

Bomblarm på flygplan vid Bryssels flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Bryssels flygplats Zaventem utsattes på onsdagkvällen för ett bombhot. Hotet ska enligt medieuppgifter ha varit riktat mot två plan, och SAS-plan från Stockholm och Oslo drabbades av hotet. SAS-planen har landat i säkerhet och passagerarna är omhändertagna. Enligt uppgifter kan det hela ha rört sig om ett falsklarm.

Under onsdagskvällen drabbades bland annat två SAS-plan med destination Zaventem av bomblarm. Ett kom från Oslo och ett kom från Arlanda.

Enligt intiala uppgifter till norska Dagbladet bekräftade SAS att det handlade om ett bombhot.

– Under kvällen kom det in ett hot mot två SAS-flygplan, säger SAS presschef Christine Sandegren till tidningen.

Men alltftersom bilden klarnade meddelade SAS till SVT, att de tolkat hotet som ett generellt hot riktat mot ”inkommande plan” och inte några specifika flighter eller flygplan. Tidigare uppgifter att två flygplan just från SAS som var hotade, menar Karin Nyman, presschef på SAS, inte stämmer. Båda planen kunde dock landa odramatiskt på flygplatsen vid 19:30 tiden.

Ytterligare ett plan, som ska ha tillhört det marockanska flygbolaget Air Arabia Maroc, omdirigerades till Toulouse. Även det planet ska ha landat i säkerhet.

”Ingen anledning till panik”

Till SVT säger SAS presschef att de kommer att fortsätta att flyga enligt schema från de nordiska länderna till Bryssel.

Enligt en journalist ombord på planet som pratat med beligiska public servicebolaget VRT ska passagerarna ombord på planet från Oslo blivit informerade om bombhotet först efter landning ombetts sitta kvar.

Belgiens inrikesminister sa att hotet togs på allvar och att nödvändiga åtgärder vidtagits.

– Det finns ingen anledning till panik, sa han via sin talesperson.

Hot på sociala medier

Enligt uppgifter till VRT ska hot ha förekommit på sociala medier under kvällen och som fått den belgiska myndigheterna att agera.

Senare under kvällen gick den federala åklagaren ut med uppgifter om att det hela kan ha rört sig om ett falsklarm, skriver public service-bolaget RTBF.

Flygplatsen Zaventem drabbades i mars i år av en terrorattack, då två självmordsbombare sprängde sig själva till döds i avgångshallen och minst 35 personer dödades.

Vet du mer? Är du på plats?

Kontakta oss på tipsaoss@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.