Boris Johnson stöder Leadsom

Publicerad

Förre Londonborgmästaren Boris Johnson ger sitt stöd till energiministern Andrea Leadsom som nästa ledare för Konservativa partiet och premiärminister i Storbritannien efter David Cameron, som kom med sitt avgångsbesked efter att britterna röstat för ett utträde ur Europeiska unionen.

Leadsom företrädde lämnasidan under folkomröstningskampanjen, men rapporteras så sent som 2013 ha utmålat ett utträde som ”en katastrof”.

Johnson meddelade överraskande i slutet av förra veckan att han inte kandiderar i partiledarvalet. Beskedet kom sedan justitieministern Michael Gove, efter turer som liknats vid intriger i blodiga Shakespearepjäser, förvånade de flesta genom att berätta att han ställer upp.

Både Johnson och Gove var ledande företrädare för lämnasidan i folkomröstningen om det brittiska EU-medlemskapet, och de flesta bedömare hade väntat sig att Gove skulle ge sitt stöd till den förre Londonborgmästaren. Justitieministern uppgav att han ändrat sig sedan det stått klart för honom att Johnson inte hade tillräckliga ledaregenskaper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet