Bosättningar stridsäpple i FN – ingen omröstning i kväll

Uppdaterad
Publicerad

Ett förslag till resolution som kräver att Israel slutar att bygga bosättningar på den ockuperade Västbanken och i östra Jerusalem har förberetts i FN:s säkerhetsråd.

Men frågan är extremt känslig. Säkerhetsrådet har beslutat senarelägga en omröstning som planerats till torsdagskvällen svensk tid. Det sker på begäran av Egypten, som tagit initiativ till resolutionen. Någon ny tidpunkt har inte angetts.

I Israel har resolutionsförslaget väckt oro för att Barack Obama som ett av sina sista drag som president skulle välja att markera sitt missnöje med bosättningspolitiken genom att lägga ned USA:s röst.

FN-krav på Israel

Osäkert hur USA röstar

USA brukar kritisera bosättningarna som ett hinder för freden, men inte stödja den skarpaste internationella kritiken mot dem. Det är inte känt hur USA ställer sig till det aktuella resolutionsförslaget. 2011 lade USA, en av de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, in veto mot ett liknande förslag.

Både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s nyvalde president Donald Trump har krävt att USA stoppar förslaget med hjälp av sitt veto.

De israeliska bosättningarna på ockuperad mark omges av konsekvent internationell kritik, också i FN. FN-tjänstemän rapporterar att byggnationerna ökat de senaste månaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN-krav på Israel

Mer i ämnet