Bosnisk EU-ansökan accepterad

Publicerad

EU-länderna har nu formellt accepterat Bosnien-Hercegovinas ansökan om medlemskap i unionen. Därmed tas ytterligare ett litet steg i den dock fortsatt väldigt långa processen mot ett eventuellt medlemskap.

Härnäst ska EU-kommissionen begära in svar på en lång rad frågor, som i sin tur ska kunna bana väg för att acceptera landet som officiellt kandidatland. Därefter krävs uppfyllande av ytterligare villkor innan formella förhandlingar verkligen kan komma igång.

Från bosnisk sida välkomnas ändå tisdagens beslut.

– I dag är verkligen en historisk stund för den europeiska vägen och Bosnien-Hercegovinas europeiska framtid, säger premiärminister Denis Zvizdic enligt Reuters.

EU har för närvarande accepterat Turkiet, Montenegro, Serbien, Makedonien och Albanien som kandidatländer. Verkliga förhandlingar pågår dock endast med de tre första.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.