Brandmännen kämpar mot elden vid motorvägen Interstate 15. Endast fem till tio procent av den 1.400 hektar stora branden är under kontroll, enligt San Bernardinos brandkår. Foto: TT

Oväder drar in över skogsbrand i USA

Uppdaterad
Publicerad

Den enorma skogsbranden utanför San Bernardino i Kalifornien är inte under kontroll, och över 1.000 brandmän kämpar för att släcka den. Regnmoln som drog in över området på lördagen kan både hjälpa i släckningsarbetet och förvärra situationen.

Bruno Anderson är en av flera som fått fly sina hem för att undkomma den 1 400 hektar stora branden utanför San Bernardino i Kalifornien.

– Jag är avdomnad, omtöcknad. Det var väldigt nära, säger han till Los Angeles Times.

Runt tusen brandmän kämpar mot branden som bröt ut vid motorvägen Interstate 15. Elden lämnade ett stort antal förstörda bilar och flera nedbrunna hus bakom sig. Vittnen berättar hur de flydde i panik när en vägg av eldsflammor drog fram över vägen. Enligt brandkåren är omkring fem procent av branden under kontroll.

Fem procent under kontroll

Ett oväder som drog in på lördagen förväntades föra med sig regn, men även åska och starka vindar.

– Regn i sig är bra. Men med åska kommer också vind och blixtar och det är inte bra, säger Carol Underhill från skogsmyndigheten till tidningen.

I samma bergsområde, inte långt därifrån, rasar en annan brand. Enligt brandkåren är den omkring 600 hektar stor. Sammanlagt har hundratals människor evakuerats och flera campingplatser har stängts ner.

Det är osäkert vad som har orsakat de två bränderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.