Foto: TT

Brasilien tar tydlig ställning mot USA:s internetpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Vid det internationella mötet kring internets framtida utveckling och ledning i São Paulo i Brasilien framträdde bland andra landets president Dilma Rousseff och Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

– Det är ett viktigt ansvar för regeringar att bekämpa kriminalitet, också på nätet, sa Carl Bildt under sitt tal på onsdagseftermiddagen. Men erfarenheten visar att det också måste finnas tydliga regler som är förankrade i samhällets värderingar och vi i Sverige anser att dessa regler ska baseras på tydliga principer.

Bildt refererade till de pågående övervakningsdebatterna, som han menade var sunda för nätets utveckling – men han uppmanade nätets aktörer att skilja på debatten om övervakning och den om ledning och styrning av nätet.

– Internet blir allt viktigare och vårt samhälle allt mer beroende av dess säkerhet, sa Carl Bildt. Vi bör fortsätta behålla den multistakeholder-lösning vi har, där alla får komma till tals. Inga enskilda intressen, som näringslivet eller regeringar, bör få större makt över internet.

Skyddar nätneutralitet

Tidigare under dagen skrev Rousseff under en ny brasiliansk lagstiftning som bland annat skyddar nätneutraliteten i landet. Det innebär att internetaktörer i landet inte får blockera, analysera eller prioritera datatrafik beroende på dess innehåll. Det är en tydlig markering mot den amerikanska politiken, och Brasilien vill därmed visa att de sätter integritet och privatliv över allmän massövervakning – och före privata affärsintressen. I USA har man gått i motsatt riktning och tillåter bolag att djupanalysera vilken trafik som skickas via sina ledningar – exempelvis för att kunna prioritera trafik från utvalda avsändare.

– Vi vill uppmana stater att sluta samla in personlig data, sa Dilma Rouseff under konferensen. De rättigheter människor har utanför nätet borde också gälla på nätet. Rätten till ett privatliv måste försvaras.

I den nya lagstiftning som presidenten skrev under på onsdagen kräver Brasilien också att aktörer som vill samla in data från brasilianska konton också måste hantera datan enligt brasiliansk lag, även om datan lagras utanför landet. Det kan nu skapa huvudvärk för stora internetbolag som Facebook och Twitter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.