Brexit-toppmöte den 29 april

Uppdaterad
Publicerad

EU:s stats- och regeringschefer kommer den 29 april att hålla ett extra toppmöte i Bryssel för att diskutera Storbritanniens väg ut ur EU, meddelar EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

Toppmötet ska slå fast EU:s förhandlingsmandat inför de formella diskussionerna med Storbritannien.

Beskedet kommer dagen efter att Storbritannien meddelat att man kommer att aktivera Lissabonfördragets artikel 50 den 29 mars och därmed inleda utträdet ur EU.

Brexit

Själva förhandlingsprocessen väntas pågå i två år. Under denna tid hoppas parterna kunna enas om vad som framgent ska gälla – i synnerhet i fråga om regler för handel – mellan Storbritannien och EU.

Premiärminister Theresa May pressas av Skottland som hellre hade velat stanna kvar i unionen. Den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon har hotat med en folkomröstning om självständighet mitt under brexit-processen, vilket skulle innebära ytterligare tumult med osäkra konsekvenser för Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet