Storbritanniens preimärminister David Cameron och hans fru Samantha har nu röstat. Foto: TT

Nu är vallokalerna öppna i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Nu har vallokalerna öppnat i Storbritannien och i dag avgörs britternas framtid i EU. SVT Nyheter har tagit pulsen på Londonborna som går till valurnorna.

Stanna eller lämna? De opinionsmätningar som gjorts har visat att folkomröstningen om Storbritanniens framtid i EU ser ut att bli oerhört jämn. Men ännu har många väljare inte bestämt sig för hur eller om de ska rösta i dag.

”Vill stanna för Irlands skull”

Det är ganska lugnt på biblioteket i Londonområdet Clapham, som i dag tjänar som vallokal, när SVT Nyheter kommer dit strax efter att de öppnat. Men en strid ström av människor skyndar in och ut med paraplyerna i högsta hugg för att hinna lägga sin röst innan de åker vidare till jobbet. 

Brittisk EU-omröstning

Rebecca Sinclair har röstat för att stanna i EU.

– Jag är irländska också så jag vill att Storbritannien stannar för relationerna med Irlands skull. Och att Irland också stannar, säger hon. 

Paul ska rösta för att lämna EU. 

– Jag vill att mina barn ska kunna få jobb efter skolan. Nuförtiden är det bara franska och spanska ungdomar som jobbar som receptionister eller på barerna. De engelska ungdomarna får inga jobb, säger han.

22-åriga Gurjindar Dhaliwal har redan poströstat. Han tänker ägna dagen åt att försöka övertyga väljare om att rösta för att stanna i EU.

– Jag ska kampanja hela dagen. Nu handlar det om att faktiskt få folk att ta sig till vallokalerna, säger han till TT medan han delar ut flygblad i morgonrusningen utanför stationen Waterloo i London.

”Lämnakampanjen har utnyttjat människors rädsla för invandrare”

Runt hörnet från parlamentsbyggnaden Westminster Palace står de två statstjänstemännen Tony och Simon. De vill inte säga sina efternamn eller vara med på bild eftersom de egentligen inte får uttala sig om valet. Men de har massor att säga.

– Lämnakampanjen har utnyttjat människors rädsla för invandrare. Men invandrarna kommer inte hit för att sno våra bidrag, de kommer hit för att jobba och det är positivt. Varje dag i London kan jag träffa olika människor med 10-12 olika språk, det är fantastiskt, säger Simon.

– I fall vi lämnar EU skulle det vara det största politiska misstaget i historien, tillägger Tony.

Men de uttrycker en viss rädsla för att stanna-kampanjen har blivit för elitistisk och att vanliga människor kan känna att de inte är inkluderade.

Högljudd kampanj

Taxichauffören John är också orolig, speciellt för vad som ska hända om lämna-sidan brexit vinner. I dag ska han rösta för att stanna i EU. Lämna-kampanjen med Londons före detta borgmästare Boris Johnson och justitieminister Michael Gove i spetsen har varit högljudd och inte minst fått extra skjuts av Ukip-ledaren Neil Farage alldeles egna lämna-kampanj med fokus på invandringen. Stanna-kampanjen som stöds av David Cameron och en mängd Labourpolitiker har kritiserats för att sakna glöd att övertyga väljarna.

– De som vill ut ur EU känner riktigt starkt och kommer att stå och vänta när valurnorna öppnar, medan de som vill stanna inte är lika drivna utan kanske struntar att gå till vallokalerna, säger John.

John är dock besviken på båda sidorna och tycker att kampanjerna har varit smutsiga och lögnaktiga.

– Jag vet instinktivt att jag vill stanna i EU men om man är någon som står och väger får man ingen vettig information från någon av sidorna. De försöker båda skrämma folk till att välja deras sida.

John röstar på Labour och är inte förtjust i David Cameron, men värre tycker han om Lämna-kampanjens frontfigur Boris Johnson.

”En obehaglig figur”

– Han är en obehaglig figur, han vill bara ta makten från Cameron. Han har gjort bort sig så mycket som Londons borgmästare, men trots det så får han nästan aldrig någon kritik i medierna.

Det enda positiva John kan se med en vinst för Brexit är att David Cameron kan komma att avgå kort efter resultatet, som många experter har förutspått. Men det är en lång valdag och en natt av rösträkning innan vi är där. Beth Crowley ska försöka hålla sig vaken tills ett resultat kommer.

– Men jag tror jag kommer att somna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet