Storbritanniens premiärminister, David Cameron, och Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S) vid EU-mötet i Riga. Foto: TT

Britter i centrum på EU:s östmöte i Riga

Publicerad

Relationerna i väst stal uppmärksamheten från öst vid EU-ledarnas toppmöte i Riga. Startskottet har gått för diskussionen om Storbritanniens fortsatta medlemskap.

– Det här är också ett tillfälle att inleda några av diskussionerna om en reform av den europeiska unionen, fastslog premiärminister David Cameron omedelbart på väg in till fredagens toppträff.

– Allt jag kan säga är att det kommer att gå upp och ner. Ena dagen kommer ni att få höra att ”det här är möjligt”. Nästa dag är något annat ”omöjligt”, sade Cameron, som lovat en folkomröstning till senast 2017.

Detaljerade planer om vilka förändringar britterna vill ha väntar inom de närmaste veckorna. Starkt missnöje finns bland annat på migrationssidan, riktat mot det stora antal EU-medborgare från det forna östblocket som sökt sig till Storbritannien.

Möte med Löfven

Att röra den fria rörligheten i EU lär dock inte bli enkelt.

– Jag tror att inte de är ute efter att göra någon förändring som skulle störa just den här grundläggande rättigheten, men det återstår att se. Men vi står ju upp för den fria rörligheten och det vill jag vara väldigt tydlig med, säger statsminister Stefan Löfven (S), som höll ett separat möte med Cameron i Riga på fredagen.

Löfven säger sig se vissa brittiska frågetecken om EU-samarbetet som ”legitima”, i exempelvis hur EU fungerar och vilka frågor som avhandlas. Men han vill helst inte se ett EU med olika regler för olika länder. Och helst inte bli av med Storbritannien, som i många fall är en av Sveriges närmaste allierade i EU.

– Det vore naturligtvis ett stort bakslag för EU-samarbetet. Men nu ska vi inte utgå ifrån det, säger Löfven.

Suckar över Moskva

På den formella delen av östtoppmötet gavs som väntat inga klara besked om visumfrihet för Georgien och Ukraina eller framtida medlemskapschanser för de sex länderna i partnerskapet.

Många suckar hördes över att Moskva valt att se samarbetet som ett hot.

– Alla är överens om att det inte är så. Det finns inget negativt gentemot Ryssland i detta samarbete. Internationellt samarbete är inget nollsummespel, säger Löfven, som för egen del gärna ser en tydlig väg till EU för partnerskapet.

– EU:s dörr måste förbli öppen. Det inkluderar också framtida EU-medlemskap när det skulle kunna vara aktuellt för de här länderna, som så önskar, säger Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.