Drottning Elizabeth på väg till parlamentet för att hålla ”the Queen's Speech”. Foto: TT

Britterna röstar om EU senast 2017

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens drottning Elizabeth presenterade i dag den tillträdande regeringens planer, i det så kallade ”Queen’s Speech”, och förklarade då att landet kommer att ha en folkomröstning om EU-medlemskapet innan slutet av 2017.

Innan talet har just frågan om premiärminister David Camerons utlovade folkomröstning kring landets medlemskap i EU väckt störst intresse. De flesta bedömare har ansett att den kommer att hållas 2017, men det har även diskuterats kring att Cameron vill ha den redan nästa år.

Efter drottningens tal är det fortfarande inte helt klart när folkomröstningen kommer att bli av då hennes exakta ord var att en folkomröstning kommer att hållas ”innan slutet av 2017”.

Valet ska hållas enligt sedvanliga brittiska normer för parlamentsval, där medborgare från Storbritannien och det Brittiska samväldet som bor i Storbritannien och är minst 18 år får vara med och rösta.

Åtgärder för att kontrollera invandringen

Drottningens tal ses som inledningen av det parlamentariska året och är egentligen en presentation av den nyvalda konservativa majoritetsregeringens politik. Att hjälpa människor i arbete, att öka levnadsstandarden och att tillhandahålla gratis barnomsorg var några av de punkter som adresserades i talet.

Bland de övriga delarna i drottningens tal finns löften om utökat självstyre för Skottland, men också Wales och Nordirland. Åtgärder ska dessutom vidtas för att ”kontrollera invandringen”, bland annat genom hårdare tag mot personer som inte har tillstånd att vistas i landet. Utländska brottslingar ska följas även sedan de avtjänat sina straff ”så att vi alltid vet exakt var de är”.

Vill bibehålla trycket på Ryssland

David Camerons regering vill också bibehålla trycket på Ryssland och att Ukrainas territoriella gränser ska respekteras. Ett fokus på arbetet mot terrorism ska också finnas.

På hälso-, utbildnings- och transportområdet vill regeringen göra det svårare att strejka. Samtidigt utlovas inga moms- eller inkomstskattehöjningar under de kommande fem åren.

Storbritannien ska därtill undersöka möjligheterna till en egen människorättslag, som ger den högsta brittiska instansen större tyngd än Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.