Foto: TT.

Brittisk ekonomi ner efter Brexit

Publicerad

Storbritanniens beslut att lämna EU har lett till en dramatisk försämring av ekonomin inte sedd sedan efterdyningarna av finanskrisen 2008, enligt brittisk media.

Den brittiska motsvarigheten till vår inköpschefsindex, PMI, som redovisas på BBC:s hemsida, visar på att den brittiska ekonomin gått tillbaka till samma nivå som den låg på i april 2009.

Det vill säga till den nivå den var på lite drygt ett halvår efter att finanskrisen bröt ut i september 2008.

Brittisk EU-omröstning

PMI mäter hur ekonomin går

PMI mäter ett lands konjunktur. Och den brittiska mätningen hamnade på ett index på 47.7. Resultat under 50 tyder på att landets ekonomi krymper.

Som jämförelse hamnade det svenska inköpschefsindexet i juni på 53.

För att få fram indexet har brittiska inköpschefer i mer än 650 företag inom transport, affärsservice, IT och restauranger svarat på frågor om bland annat orderingång, produktion, sysselsättning, leveranstider, lager och inköpt material.

Resultatet av den brittiska mätningen visar på nedgång vad gäller både tillverkning och försäljning. Även om exporten ökade på grund av ett försvagat pund.

Kan vara en chockreaktion

Siffrorna från PMI-mätningarna tas på stort allvar av ekonomer då de utgör en tidig varning om vart ekonomin är på väg.

En del brittiska ekonomer menar att det här är det första beviset på att Storbritanniens ekonomi är på väg in i en skarp nedgång.

– Så det här är ett är ett bekymmersamt resultat, menar Andrew Walker, BBC:s ekonomikorrespondent. Men det är bara en mätning. Kanske visar den bara på en chockreaktion efter folkomröstningen om Brexit och kommer att hämta sig om några månader.

Värdet på det brittiska pundet föll i dag efter att indexet publicerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet