Foto: Reuters

Brittisk lord tvingas avgå efter kokainskandal

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska parlamentsledamoten John Buttifant Sewel ber offentligt om ursäkt och avgår från det brittiska överhuset efter att ha fångats på film med prostituerade.

I söndags publicerade kvällstidningen The Sun en video där 69-årige lord John Buttifant Sewel ses snorta kokain i sällskap med prostituerade.

Så sent som på måndagen hade han inga planer på att avgå. Däremot ta tjänstledigt och därmed behålla sin lön på motsvarande runt en miljon kronor per år.

Efter att ha fått massiv kritik i medier och av flera politiker har han nu ändrat sig. I ett brev till överhusets sekreterare ber Stewel om ursäkt för ”den skada och förlägenhet” som han orsakat. Han hoppas också att hans avgång ska ”begränsa och hjälpa till att reparera” den skada hans agerande orsakat.

– Jag är oerhört lättad för att det här har varit en fruktansvärt skadlig period för House of Lords, säger baronessan Helene Heyman, ledamot i överhuset till Reuters.

Utnämns på livstid

Sewel har varit en del av det brittiska överhuset sedan 1996 och haft ansvaret att övervaka de andra lordernas agerande.

Scotland Yard har inlett en brottsundersökning och gjort en husrannsakan i Sewels lägenhet i London.

Skandalen har förnyat kraven om att reformera det brittiska parlamentets överhus – House of Lords. Överhuset har nästan 800 ledamöter – lorder – som utnämns på livstid eller ärver sina titlar.

Trots att Sewel avgår från överhuset får han behålla det adelskap som han tilldelades av Labour-ledaren Tony Blair 1996, skriver BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.