Myndigheterna i den brittiska staden Middlesbrough har beslutat att måla om dörrarna till stadens asylboenden efter att ha anklagats för diskriminering. Foto: TT

Brittiskt asylboende slopar färgmarkering

Uppdaterad
Publicerad

Efter att myndigheterna i den engelska staden Middlesbrough anklagats för att stigmatisera asylsökande i staden genom att ha målat ytterdörrarna på de hus som hyser flyktingana röda, lovar man nu att måla om dörrarna i andra färger. Samtidigt meddelas från den walesiska staden Cardiff att asylsökande på stadens boenden inte längre behöver bära plastarmband för att få mat.

Kritiken mot att ytterdörrarna på majoriteten av Middlesbroughs flyktingboenden målats röda till skillnad från omkringliggande hus har den senaste veckan varit massiv, och det ansvariga företaget G4S meddelar nu att man gett underleverantören Jomast uppdraget att måla om dörrarna, enligt BBC.

I ett pressmeddelande uppger G4S att: ”Trots att vi inte har mottagit några direkta klagomål från asylsökande inser vi att frågan kring färgen på ytterdörrarna var aktuell redan 2012. Vi har aldrig medvetet diskriminerat asylsökande, men med tillgång till den information vi nu har kan vi se att vårt tidigare beslut var felaktigt, och vi kommer nu att låta måla om dörrarna inom ett par veckor.”

Hård kritik mot myndigheter

Myndigheterna i Middlesbrough har under den senaste veckan kritiserats hårt i brittiska medier för sin behandling av asylsökande i staden, enligt den brittiska dagstidningen The Times.

Av de 168 hus som används som asylboende hade 155 rödmålade dörrar och enligt vittnesmål från asylsökande i staden har de rödmålade dörrarna gjort dem till lättidentifierade mål för främlingsfientliga attacker i form av sten- och äggkastning.

”Lätta att identifiera”                

Enligt stadens tidigare kommunalråd Suzanne Fletcher är det inte första gången frågan kring de rödmålade dörrarna aktualiserats, uppger BBC.

– För fyra år sedan när jag arbetade med asylsökande uttryckte de oro över att färgen på dörrarna gjorde dem lätta att identifiera och att de var oroliga över att utsättas för attacker.

Den iranske flyktingen Mohammed Bagher Bayzavi uppgav tidigare i veckan till BBC att han bett Jomast om att få sin dörr ommålad efter att ha utsatts för attacker.

– Alla vet att den röda färgen betyder att huset tillhör Jomast. De måste byta färg – vilken annan färg som helst förutom rött är okej.

Enligt Mohammed Bagher Bayzavi har grannhus vars dörrar inte målats röda inte utsatts för några attacker.

Kritiserat armband slopas

Samtidigt rapporteras från staden Cardiff i Wales att asylsökande i staden, förlagda i ett privat boende med kontrakt från det brittiska inrikesdepartementet, inte längre tvingas att bära färgstarka plastarmband för att få mat, rapporterar BBC.

Flyktingmottagandet i staden har den senaste veckan utsatts för massiv kritik då ett stort antal flyktingar uttryckt att de känt sig stigmatiserade av att bära armbanden.

Enligt Eric Ngalle, som tillbringade en månad på boendet i Cardiff, gjorde armbandet att flyktingarna utsattes för trakasserier då de rörde sig utanför området, uppger The Guardian.

– Vägen vi var tvungna att gå var hårt trafikerad och ibland såg förarna våra armband. Då började de tuta och skrika: ”Åk tillbaka till era hemländer”. Vissa skrek hemska saker till oss. Tog vi av oss armbandet kunde vi inte sätta fast det igen, så ville man få någon mat var man tvungen att bära det hela tiden.

”Sorgligt kapitel”

Enligt parlamentsledamot Jo Stevens från Cardiff har den hårda kritiken lett till att företaget som driver asylboendet nu kommer att slopa armbandstvånget, uppger BBC.

– Det ser ut som om påtryckningarna har lett till att metoden slopas. Förhoppningsvis innebär det här slutet på ett sorgligt kapitel I Cardiffs historia – vi som brukar vara en välkomnande stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.