Foto: TT

Brodern till misstänkte terroristen: Vi behöver ett svar

Uppdaterad
Publicerad

Brodern till den jagade Salah Abdeslam som misstänks ha medverkat vid attackerna i Paris har ställt upp på en intervju i belgisk tv.

– Jag tror att Salah ändrade sig i sista stund, han är en väldigt smart man, säger brodern Mohamed Abdeslam.

Det är den belgiska tv-kanalen RBTF som talat med Mohamed Abdeslam som är bror till de två bröder som misstänks ha deltagit i terrorattentaten i Paris i förra veckan.

Den ene brodern, Brahim Abdeslam sprängde sig själv på Boulevard Voltaire i Paris och den andra brodern Salah Abdeslam flydde och tros befinna sig i Bryssel.

Till Salah vill Mohamed bara säga en sak:

– Ge upp, så att vi i familjen får ett svar och så att offrens anhöriga får ett svar.

Tror bröderna blev manipulerade

Mohamed är övertygad om att hans bröder har blivit manipulerade till att utföra attentaten. När det kommer till Salah tror han att hans bror måste ha ändrat sig i sista stund. Han kanske såg eller hörde något som fick honom att ändra sig. Vi vet inte allt från utredningen, vi vet inte om han dödade någon, säger Mohamed, som inte själv misstänks för något brott.

Enlig Mohamed Abdeslam såg han att hans två bröder förändrades lite under de senaste månaderna, genom att de började gå oftare till moskén och slutade dricka alkohol, men att familjen inte tyckte det var något speciellt att oroa sig för.

– När ens bror säger att han slutat dricka alkohol, det upplevde inte jag som en radikal förändring. Vi trodde att de bara ville lugna ned sig och visa mer respekt i sin religiösa utövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.