Polisbil på gata i Rio de Janeiro och en arkivbild från demonstranter i samma stad som på Internationella kvinnodagen i år krävde fler åtgärder mot våldet mot kvinnor i landet.

Brutal gruppvåldtäkt chockar Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Brasilien letar efter över 30 män som misstänks för att brutalt ha våldtagit en 16-årig flicka i Rio de Janeiro och lagt ut en film av övergreppet på nätet. Händelsen har lett till en kampanj på sociala medier mot vad man kallar för en våldtäktskultur i landet.

Olika versioner av händelsen florerar, men övergreppet ska ha skett i lördags, sedan flickan drogats i pojkvännens hem i ett fattigt område i västra Rio.

Flickan har berättat för polisen att hon vaknade upp på söndagen i ett annat hus, naken och skadad. Männen, uppemot 33 till antalet, var beväpnade, berättar polisen för nyhetsbyrån AP. Bland de misstänkta finns flickans pojkvän.

Film lades ut på nätet

Några dagar efter händelsen fick flickan veta att några av de misstänkta männen har publicerat bilder och videoklipp från övergreppet på Twitter. Ett 40 sekunder långt klipp delades flitigt med många kvinnofientliga kommentarer, innan männens konton stängdes ned.

Flickans familj grät när de såg filmklippet, skriver lokala medier.

Övergreppet har lett till en debatt kring vad man kallar normalisering av våldtäkter i Brasilien, och på Twitter har hashtaggen #EstuproNuncaMais (Aldrig mer våldtäkt) skapats. Ett journalistkollektiv har bland annat lagt ut en satirteckning föreställande människor med djävulshorn, som fördömer det 16-åriga våldtäktsoffret som skyldigt till att ha provocerat fram attackerna. 

Flickan får stöd inte bara av brasilianare, utan även av indier och bangladeshier, och både män och kvinnor fördömer vad man kallar en våldtäktskultur.

Media: Hon var missbrukare

Den direkta anledningen till kampanjen på Twitter är alla kommentarer på nätet som initialt dömde ut flickan som ”berusad”, att hon hade en ”kort kjol”, eller var ”mamma vid 16 års ålder”.

Också media anklagas för att ha skuldbelagt brottsoffret: en av de första rapporteringarna av händelsen i tidningen O Globo betonade att flickan var känd som missbrukare, skriver BBC.

FN:s kvinnoorganisation har uppmanat myndigheter att utreda övergreppet, men att respektera offrets integritet. Brasilianska myndigheter uppskattar att endast 35 procent av våldtäkterna polisanmäls, av rädsla för hämnd eller för att brottsoffret själv skuldbeläggs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.