Bryssel på marsch mot Michel

Publicerad

Runt 60.000 belgare protesterar mot premiärminister Charles Michel och hans högermittenregering i en stor demonstration i Bryssel.

– Vi är här för att visa att också småfolket kan höras. Allt görs för de stora och de multinationella företagen och man tar alltid från den lilles ficka, säger en av de demonstranter som i förmiddags samlades vid järnvägsstationen Gare du Nord till tidningen Le Soir.

Precis som vid liknande demonstrationer 2014 och 2015 kämpar fackförbunden främst för att få tillbaka den årliga automatiska uppräkningen av löner och bidrag och återställa pensionsåldern till 65 år.

Enligt polisens beräkningar deltar ungefär 60.000 personer i protesten – även om de fackliga arrangörerna endast uppskattat antalet deltagare till cirka 50.000.

Under eftermiddagen har mindre bråk utbrutit när några tiotal maskerade demonstranter kastat sten mot polisen, som svarat med vattenkanoner. Minst två poliser – däribland den säkerhetsansvarige för hela protesten – har skadats, liksom ”några demonstranter”, rapporterar tidningen Le Soir.

Facken har utlovat fortsatta protester under sommaren, däribland en generalstrejk som utlysts till den 24 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.