Bryssel: Största bomben exploderade inte

Uppdaterad
Publicerad

Terrorattentatet på Brysselflygplatsen Zaventem kunde ha blivit betydligt blodigare. Den största bomben utlöstes inte. Samtidigt har belgisk polis hittat ett testamente tillhörande en av de misstänkta gärningsmännen i en soptunna.

Belgiens federale åklagare Frederic Van Leeuw höll strax efter lunchtid på onsdagen pressträff med anledning av terrordåden i Bryssel. Det framkom att minst fyra personer låg bakom tisdagens attentat på flygplatsen Zaventem och på tunnelbanestationen Maelbeek, rapporterar franska medier.

Bröder bakom dåden

Två av gärningsmännen har identifierats som bröderna Ibrahim El Bakraoui, 29, och Khalid El Bakraoui, 27. Båda är belgiska medborgare. Den förstnämnde ska ha ska ha deltagit i attacken mot flygplatsen medan den andre ska ha legat bakom attentatet i tunnelbanan. Khalid El Bakraoui har identifierats med hjälp av sina fingeravtryck. Han är känd av polisen sedan tidigare och har ett långt kriminellt förflutet.

Terrorn i Bryssel

De två andra personerna bakom flygplatsdådet är ännu inte identifierade. Den ene dog vid attentatet medan den andre mannen, som fångats på bild klädd i vit jacka och hatt, fortfarande befinner sig på fri fot och jagas av polis. Han sprang från platsen innan sprängladdningen hade utlösts. Enligt åklagaren var den sprängladdningen mycket större än de två andra gärningsmännens. Bomben utlöstes senare, när polisens bombgrupp var på plats, på grund av sprängämnenas instabilitet – men som tur var kom ingen till skada.

Ytterligare personer som tros ha kopplingar till dådet är på fri fot. En person har tagits in till förhör, men åklagaren vill inte berätta vem det rör sig om eller varför.

Bombmaterial

Samtidigt har polisen hittat material för att tillverka bomber i en bostad i Schearbeek. Det rör sig om 15 kilo sprängmedel i form av acetonperoxid, 150 liter aceton, 30 liter väteperoxid, detonatorer, en resväska med spikar och andra saker som används vid bombtillverkning.

Dessutom har polisen hittat Ibrahim El Bakraouis testamente på en dator som låg i en soptunna på samma gata som bostaden i Schaerbeek. Testamentet ska vara i form av en ljudfil, där Ibrahim El Bakraoui säger att ”han inte längre vet vad han ska göra och inte vill träffas igen i en cell bredvid honom”. Det är oklart vem han refererar till, skriver Le Soir.

Reuters skriver att åklagaren citerade testamentet så här: ”Alltid på flykt, utan att längre veta vad han ska göra, eftersökt överallt, inte längre trygg och om han stannar kvar längre riskerar han att sluta bredvid personen i en cell”.

Polisen hittade bostaden med hjälp av vittnesuppgifter från den taxichaufför som körde gärningsmännen till flygplatsen, berättar den federale åklagaren Frederic Van Leeuw enligt AP.

Behåller hotnivån

Polisen har även gjort fem husrannsakningar i Aachen. Myndigheten dementerar uppgifterna om att de funnit vapen på flygplatsen.

Minst 31 personer dog och 270 skadades vid attentaten, men åklagarsidan befarar att dödssiffran kan komma att stiga.

Belgien behåller sin hotnivå på den högsta nivån fyra. Enligt Paul Van Tigchelt, som är chef för Belgiens antiterrorarbete, beror det på att flera personer som tros ha koppling till dåden fortfarande är på fri fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet