Bryssels flygplats har öppnat delvis igen. Foto: TT

Brysselflygplats öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

Tolv dagar efter det att två självmordsbombare detonerade sina sprängladdningar i avgångshallen öppnar flygplatsen i Bryssel igen. De tre symboliska avgångarna är ett tecken på hopp, enligt flygplatschefen.

Flygplatsen har varit stängd sedan två självmordsbombare slog till i avgångshallen den 22 mars, och kommer nu att öppna med begränsad trafik.

I dag går tre avgångar, den första av dem vid 13:40 till Faro i Portugal. De andra två avgångarna går till Aten och Turin.

Terrorn i Bryssel

– Dessa flygningar är det första hoppfulla tecknet från en flygplats som står rakryggad efter en feg attack, säger vd:n Arnaud Feist.

Bagage kontrolleras utanför

Det är bara vissa delar av Zaventem som öppnar på söndag, men arbetet kommer successivt att trappas upp från och med måndag. Det kommer dröja månader innan flygplatsen är i full drift.Kollektivtrafiken till flygplatsen är heller inte igång ännu, utan det enda passagerare får ta sig dit med egna bilar eller taxi.

I enlighet med överenskommelsen mellan myndigheter och flygplatsens polis, som hotade med strejk om inte säkerheten förbättrades, kommer endast de passagerare som har en biljett och ID på sig att få tillgång till flygplatsbyggnaden. Bagaget och resenärerna kommer att kontrolleras utanför. Hela flygplatsen väntas inte vara i full drift förrän om ett par månader.

”Vi kan övervinna detta”

Zaventem har uppmanat passagerarna att komma tre timmar innan avgång.

20-åriga studenten Loukas Bassoukos kom i god tid innan planet till Aten skulle lyfta. För honom kändes det ”lite konstigt” att vara där.

– Det var så många människor som dog här. Men jag tror att vi kan övervinna detta. Vi måste långsamt börja lita på säkerhetskontrollerna igen, sade han till nyhetsbyrån AFP.

Återupptagande av arbetet ”symboliserar en återgång till det normala för vår flygplats”, säger Feist till belgiska Le Soir.

32 personer dödades i de koordinerade attackerna i Bryssel som jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet