Foto: TT

Buhari utropar sig till segrare i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

Utmanaren Muhammadu Buhari med koalitionen APC utropar sig till segrare i valet i Nigeria, rapporterar Reuters.

Lai Mohammed, talesperson för oppositionspartiet APC, säger att landet just ”bevittnat historia”.

– Det här är första gången som en sittande president i Nigeria har röstats bort från makten med demokratiska medel, säger han till Reuters.

Han tillägger att han inte inte tvivlar på att den sittande presidenten Jonathan Goodluck kommer att erkänna sig besegrad.

– Han har flera gånger sagt att han lämnar makten om han förlorar i ett fritt val, säger han.

Den 72-årige generalen Buhari styrde Nigeria med järnhand 1983-1985 efter en militärkupp. Han representerar koalitionen APC som framför allt gått till val på att bekämpa korruptionen i Afrikas folkrikaste land. Goodluck Jonathans fem år vid makten har präglats av korruptionsskandaler och extremiströrelsen Boko Harams blodiga uppror.

För att vinna presidentvalet måste en kandidat inte bara samla flest röster, utan också minst 25 procents stöd i två tredjedelar av landets 36 delstater och i huvudstaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.