För att stoppa den ökande flyktingströmmen har ett tre mil långt taggtrådsstängsel satts upp längs med Bulgariens gräns mot Turkiet. Foto: TT

Stängsel stoppar flyktingström till Bulgarien

Publicerad

Ett tre mil långt taggtrådsstängsel mellan Bulgarien och Turkiet har lett till att antalet flyktingar som lyckats ta sig över gränsen har halverats på ett år. Men stängslet får hård kritik av FN, som hävdar att det leder till att människor på flykt från krig nu utsätts för ytterligare faror vägen mot Europa.

Aldrig tidigare har så många människor varit på flykt undan krig och andra umbäranden som nu, enligt den FN-rapportf kring flyktingsituationen i världen som publicerades i juni.

Strömmen av flyktingar som söker sig till EU blir allt stridare samtidigt som det blir allt svårare för dem att ta sig in, när allt fler EU-länder som gränsar till icke EU-länder förstärker sina gränser för att hejda flyktingströmmen.

Antalet flyktingar som sökt sig till EU via Bulgarien har ökat dramatiskt de senaste åren, och förra året försökte nära 40.000 ta sig över den bulgarisk-turkiska gränsen.

Med ett avancerat tekniskt system hårdbevakar nu Bulgarien sin gräns mot Turkiet och det tre mil långa sylvassa stängsel som restes mellan länderna förra året planeras att förlängas med ytterligare närmare 20 mil.

Stänglset har hittills lett till att antalet flyktingar som lyckats ta sig över gränsen har halverats från 12.000 år 2013 till 6.000 förra året.

Hårdbevakad gräns

Det ser inte särskilt svårt ut att ta sig över gränsen mellan Bulgarien och Turkiet vid den gränspostering i närheten av den Bulgariska staden Elhovo som SVT besöker.

Själva gränsen går mitt på en dammig grusväg uppe på en ås och ser ut att endast bevakas av ett fåtal bulgariska gränspoliser och några unga turkiska värnpliktiga.

Men gränsen är i själva verket hårdbevakad genom ett avancerat tekniskt system som styrs från den bulgariska gränspolisens huvudkontor i Elhovo.

Bevakning dygnet runt

Via dataskärmar i det lilla kontrollrummet har gränspolisen kontroll över den närmare 30 mil långa bulgarisk-turkiska gränsen, säger Plamen Dinev som är chef på den Bulgariska gränspolisens huvudkontor i Elhovo, till SVT.

– I slutet av juni kommer vi att ha total överblick av gränsen via våra dag- och natt- och värmekameror, rörelsedetektorer och ett lasersystem som talar om för oss på vilket avstånd personer som söker sig mot gränsen befinner sig.

För att illustrera vad som händer då polisen upptäcker att någon försöker ta sig över gränsen tittar vi på en skärm, där vi ser hur några flyktingar som tagit sig över gränsen jagas av den bulgariska gränspolisen som därefter griper dem.

Enligt Plamen Dinev grips de flyktingar som tar sig över gränsen av den bulgariska polisen, som därefter förhör dem.

– Om de tar sig över gränsen och vi upptäcker dem så griper vi dem och tar dem till vår arrest där vi registrerar och förhör dem. En del skickas tillbaka till Turkiet, men de som vill söka asyl förs till flyktingmottagningar i Bulgarien.

Samarbetar med Turkiet

Den bulgariska gränspolisen har ett tätt samarbete med sina turkiska kollegor på andra sidan gränsen. På en annan skärm visar Plamen Dinev hur turkiska myndigheter griper personer som närmar sig gränsen men inte hunnit fram.

– Vårt tekniska system gör det möjligt för oss att se långt in på de turkiska territoriet och när vi upptäcker personer som vi misstänker är flyktingar som försöker ta sig in illegalt i Bulgarien larmar vi våra turkiska kollegor som stoppar dem från att ta sig till gränsen. 

FN-kritik

Men den hårdbevakade gränsen och stängslet, som planeras att förlängas med ytterligare närmare 20 mil, kritiseras av FN:s flyktingorgan, UNHCR, som menar att det måste vara möjligt för människor att kunna söka asyl i ett EU-land utan att riskera sina liv i överfulla båtar på Medelhavet.

Och enligt Roland-Francois Weil, som är chef för UNHCR i Bulgarien, skapar stängslet bara mer problem och utsätter de redan sårbara flyktingarna för än större faror.

– Ett stängsel löser inga problem. Det skapar bara ännu större svårigheter för människor i nöd och hindrar dem från att söka asyl på ett lagligt sätt. När länder förseglar sina gränser kommer flyktingarna att söka andra vägar. Antalet flyktingar kommer inte att minska och kan de inte ta landvägen in i Europa så  återstår snart bara sjövägen över Medelhavet där många mist livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.