Rohingya-migranter från Burma på överfull båt, räddade av fiskare utanför östra Aceh, i Indonesien. Foto: TT

Burma i fokus på krismöte om flyende

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för den statslösa muslimska minoriteten rohingya i Burma står i fokus när representanter från 17 länder och flera FN-organ möts i Bangkok för att diskutera den växande flyktingkrisen i Asien.

– Tillströmningen av irreguljära migranter i Indiska oceanen har nått alarmerande nivåer. Samtidigt som vi försöker hjälpa de i nöd, så måste vi stoppa utflödet av migranter, säger Thailands utrikesminister Thanasak Patimaprakorn.

FN:s flyktingorgan UNHCR uppmanar Burma att ge 1,3 miljoner rohingya medborgarskap, vilket fått landets representant att anklaga FN-organet för att ”politisera” frågan.

Tusentals båtflyktingar har den senaste månaden sökt skydd i Malaysia, Thailand och Indonesien. 3 500 har tagit sig i land i något av grannländerna den senaste månaden, men tusentals tros fortfarande befinna sig ute till havs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.