Foto: TT

Buss har kört in i butik i London

Uppdaterad
Publicerad

En dubbeldäckare har kört in i en butik på en tungt trafikerad gata i London, uppger BBC. Uppgifterna bekräftas av brittisk polis. Sex personer ska vara skadade, enligt räddningstjänst. Enligt obekräftade vittnesuppgifter ska busschauffören ha förlorat medvetandet strax innan kraschen.

Kraschen ska ha inträffat i stadsdelen Lavender Hill i södra London. Larmet inkom klockan 06:55 lokal tid (07:55 svensk tid). En räddningsinsats pågår för att rädda passagerare som sitter fast, enligt The Sun. Butikens entré har kollapsat.

Platsen är belägen nära Clapham Junction, en stor transporthub i södra London. Detta uppger frilansjournalisten Jonas Sverin, som befinner sig i London, för SVT Nyheter. Sverin uppger också att ett butiksfönster tryckts in i bussen vid kraschen.

Klipper loss passagerare

Hittills finns inga officiella uppgifter om vad som orsakat kraschen. Enligt London Ambulance Service har sex personer behandlats för skador. Ambulanser, brandbilar och polisbilar finns på plats, och brandmän försöker klippa loss passagerare från bussens övre däck, uppger The Sun. En ambulanshelikopter ska också ha skickats till platsen.

Ett vittne säger till The Sun att kraschen lät ”som en stor mängd glas som tappades”.

Enligt Londons brandförsvar sitter två kvinnor fast på bussens övre däck. Båda är vid medvetande och andas, uppger BBC. Busschauffören uppges ha förts till sjukhus, och andra skadade behandlas på plats.

Vittne: Massor av blod

Ett vittne som BBC pratat med befann sig på den aktuella bussen när den kraschade.

– Jag satt turligt nog baktill på övre däck. Jag märkte att bussen väjde. Sedan hörde jag en krasch och såg butikens tak fara igenom bussens främre vänsta del, fram till fjärde eller femte sätesraden. Jag tog spjärn. Så fort bussen stannade hörde jag skrik. Jag såg en kvinna som satt fast i bussens främre högra del. Hon skrek på hjälp, det var massor av blod, säger vittnet.

Ett annat vittne som befann sig på bussen säger till The Sun att hon pratat med busschauffören.

– Han påstår att det svartnade för honom precis innan bussen kraschade i butiken. Han minns inte kraschen. En sjukvårdare sade att de tror att han fick något slags anfall, säger hon. Hennes påståenden har ännu inte bekräftats av polis eller räddningstjänst.

Vägen avstängd

”Undvik Lavender Hill SW11. Buss har kört in i byggnad. Vi har ingen vidare information just nu” skriver Wandsworth-polisen på Twitter. Polisen tillägger att vägen kommer att förbli stängd ”under en tid”.

”Polis är på plats vid en kollision innefattandes en buss i Lavender Hill i Wandsworth – ett antal passagerare har behandlats av ambulanssjukvårdare” skriver Metropolitan Police på Twitter.

Flera vittnen till händelsen har twittrat om krocken. En av dem är Matthew Corner, som skriver så här:

”En buss har krockat på Lavender Hill, det såg hemskt ut. Hoppas att ingen är allvarligt skadad. Räddningstjänsten gör ett fantastiskt jobb.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.