Flera skadade i norsk tunnelbrand

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer i en turistbuss har skadats efter att den började brinna 500 meter in i den milslånga Gudvangatunneln i sydvästra Norge, nordost om Bergen. Rök vällde ut och människor fick evakueras.

Efter att polisen fått larm om att en buss med 40 turister befann sig i tunneln kunde senare öppna lågor och rök ses välla ut i riktning mot Bergen, uppger NRK.

Utöver den brinnande bussen fanns ytterligare fordon i tunneln som branden spred sig till, uppger TT.

– Jag var egentligen på väg till ett möte, men upptäckte den brinnande bussen i tunneln. Då hämtade jag ut 32 asiatiska turister som satt inne i bussen och lastade in dem i min egen bil. Så körde jag ut ur tunneln, berättar Olav Hylland, som var först på plats med sin varubil, för VG.

Busspassagerarna evakuerades till ett närliggande hotell. Vissa av de evakuerade fick också första hjälpen. Deras tillstånd är oklart, uppger NTB.

Vid klockan 16.35 meddelade norsk räddningstjänst att branden var släckt. Flera människor uppges vara skadade.

Svensk buss

Bussen ägs av ett åkeri på Orust och chauffören som körde turistbussen är svensk. Han har klarat sig utan skador, uppger åkeriet.

E16 har stängts på båda sidor av tunneln, liksom Flenjatunneln som ligger öster om Gudvangatunneln längs Europavägen. Långa köer har uppstått på båda sidor.

Gudvangatunneln är med sina 11 kilometer Norges näst längsta tunnel. Den var utsatt för en storbrand för två år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.