Viadukten kollapsade i torsdags. Foto: Swapan Mahapatra/AP/TT

Byggföretag utreds för mord efter viaduktolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Viaduktolyckan i Calcutta krävde minst 23 liv. Nu anklagas flera personer vid byggföretaget för mord och mordförsök.

Viadukten var under uppbyggnad när den kollapsade över en bilväg i torsdags. 23 personer omkom och över 80 skadades, uppger NDTV.

Polisen har inlett en brottsutredning. Sent på fredagskvällen greps tre högt uppsatta personer vid byggföretaget. Ytterligare sju anställda har gripits med anledning av olyckan.

Mordutredning

De utreds nu för bland annat mord. Brotten kan leda till dödsstraff eller livstids fängelse.

Polisen har spärrat av byggföretagets kontor i Calcutta, skriver al Jazira.

Dessutom har myndigheterna stängt av två ingenjörer hos samarbetspartnern Kolkata Metropolitan Development Authority från jobbet.

Underlätta trafiken

Viadukten var tänkt att underlätta trafiken genom bostadsområdet Burrabazar.

– Vi hade färdigställt nästan 70 procent av konstruktionen utan missöden. Vi måste utreda om kollapsen berodde på tekniska- eller kvalitetssaker, sade en anställd vid byggföretaget till KP Rao på torsdagen. 

Frivilliga som hjälpte till vid räddningsarbetet uppger att byggnadsprojektet har försenats med flera år, vilket kan ha lett till att metallmaterialen försvagats.

– Regeringen ville färdigställa viadukten innan valen och arbetarna arbetade under hård tidspress. Det allt för snabba byggandet kanske orsakade kollapsen, säger en affärsidkare som tillsammans med vänner drog fram sex döda människor ur rasmassorna.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.