Puben i målningen är inte samma som den arkeologerna har grävt fram. Foto: TT/Wikimedia

Byggarbetarnas fynd: En 200 år gammal underjordisk pub – full med intakta flaskor

Uppdaterad
Publicerad

Under byggandet av en skyskrapa i Manchester, Storbritannien, gjordes ett svindlande fynd – en underjordisk pub från tidigt 1800-tal. Och ännu bättre – inne i puben hittades ännu oöppnade flaskor med konjak.

En 13-våningsskyskrapa höll på att byggas i den engelska staden då fyndet gjordes, och arkeologer tillkallades till platsen.

Orörda flaskor med konjak och porslin hittades i puben, som långt under jorden där skyskrapan skulle byggas. Vissa av fynden var inskrivna med namnet på innehavaren Thomas Evans, som drev en pub med namnet ”Astley Arms” på 1820-talet.

”Vi öppnade korken på ett par”

Självfallet inspekterades spritflaskorna grundligt.

– Många flaskor hittades, kanske runt 20 stycken. Ett par av dem är fortfarande fulla av konjak. Vi öppnade korken på ett par av dem, och man kunde känna lukten, säger James Alderson, förman på bygget, till Manchester Evening News.

Aidan Turner, senior arkeolog och ansvarig för utgrävningen, var entusiastisk över fyndet.

– Det är fantastiskt att kunna koppla det här direkt till nu levande människor. Vi tittade online och såg att pubinnehavaren Thomas Evans fortfarande har släktingar, som nu bor i Texas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.