Cameron på palatsbesök inför val

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska valrörelsen är nu i gång på riktigt. Premiärminister David Cameron har åkt till Buckingham Palace för att formellt be drottning Elizabeth II om upplösning av parlamentet, inför valet den 7 maj.

Ritualen är en traditionstyngd formalitet inför brittiska parlamentsval, där de senaste opinionsmätningarna är helt oeniga. I ITV News och Daily Mails enkät leder Camerons Konservativa partiet med fyra procentenheters marginal till det socialdemokratiska oppositionspartiet Labour. Men i The Sunday Times mätning är rollerna omvända. Där har Ed Milibands Labour lika stor ledning.

Båda undersökningarna gjordes efter partiledarnas första tv-framträdande i valrörelsen, där de i förra veckan var för sig frågades ut av tv-profilen Jeremy Paxman.

Cameron vägrar möta Miliband i en tv-duell med bara dessa båda, vilket annars är den traditionella varianten i länder som Storbritannien och USA. Däremot är det på torsdag dags för valrörelsens stora tv-debatt, med ledare från hela sju partier – ett helt nytt format i Storbritannien.

Av de mindre partierna får Liberaldemokraterna, som ingår i Camerons regering, 9 procent i ITV/Daily Mail-mätningen. Partiet är därmed mindre än populistiska Ukip, som landar på 12 procent. Miljöpartiet, The Greens, samlar 5 procent.

De två andra partierna som är med på torsdag är walesiska Plaid Cymru och SNP, det skotska nationalistpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.