Foto: TT

Cameron stängs ute från halva EU-toppmötet

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske premiärministern David Cameron kommer i dag i Bryssel att mötas av krav att snabbt lämna in anmälan om att lämna EU. Cameron är med vid en del av EU-ledarnas toppmöte, men för första gången kommer den brittiske premiärministern att stängas ute från andra halvan av mötet.

Storbritannien och segern för brexit i folkomröstningen är huvudfrågan vid toppmötet med de 28 EU-ländernas regeringschefer i dag och i morgon.

Storbritannien vid middagsbord

Mötet börjar klockan 16 i dag och först kommer andra frågor som migration, flyktingpolitik och ekonomi att diskuteras.

Brittisk EU-omröstning

Men från 19-tiden blir det ett möte med enbart regeringscheferna runt ett middagsbord. Där ska David Cameron redogöra för folkomröstningen, varför han själv avgår och varför han inte omedelbart lämnar in en brittisk anmälan om utträde, något han tidigare sagt att han skulle göra vid en brexit-seger.

Onsdag utan Cameron

På onsdag blir det sedan ett informellt toppmöte där David Cameron inte alls får vara med. Det är de 27 regeringscheferna i övriga länder som då ska diskutera hur övriga EU nu ska agera.

Ekonomisk oro och aktie- och finansmarknader som fallit gör att trycket är stort på EU-ländernas regeringschefer att försöka klarlägga hur tidtabell och villkor för brexit kan se ut.

Bara britterna avgör

Övriga regeringschefer kommer att uppmana britterna att snabbt lämna in sin anmälan om utträde. Sen Tysklands Angela Merkel markerade att britterna kan behöva tid för att förbereda sig har också andra EU-ledare dämpat sitt tonfall något. Juridiskt är det nämligen glasklart, det är bara den brittiska regeringen eller parlamentet som kan starta en brexit-process genom att skicka en formell anmälan om utträde från EU.

Förhandlingstaktik att vänta

Britterna vill vänta för att de hoppas på förhandlingstaktiska fördelar med att dra ut på tiden. De har hoppats att genom förhandskontakter och sonderingar, framförallt hos mer vänligt sinnade regeringar, få löften om förmånlig behandling i viktiga frågor.

Vägrar förhandla utan ansökan

Men vid toppmötet tisdag-onsdag kommer övriga regeringar att försöka signalera enighet och sammanhållning. Parollen är ”no notification, no negotiation”.  Alltså utan formell ansökan om utträde från britterna blir det inga förhandlingar. Övriga ska försöka få brittiska regeringen att förstå att utdragen vänta-taktik skadar både britter och EU.

Nytt toppmöte i juli

De övriga 27 regeringscheferna kommer knappast att kunna komma fram till en tidtabell vid det här toppmötet. Det är en första diskussion, och det talas redan om ett andra toppmöte i början av juli där Storbritannien helt är utestängt och endast de övriga 27 länderna deltar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet