Putin säger att han tänker stödja delar av den syriska oppositionen med flygattacker i deras kamp mot IS-terroristerna i norra Syrien, uppger brittiska The Guardian och hänvisar till David Cameron. Foto: TT

Cameron: Tecken att Ryssland vill samarbeta mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin antyder en förändring av Rysslands politik i Syrien. Det skule kunna innebära ett stort genombrott för ett samarbete mellan USA-alliansen och Ryssland i kampen mot terroristorganisationen IS.

Det var efter samtal i Turkiet under G20-mötet som premiärminister David Cameron noterade ”vissa tecken” på att Ryssland inte längre skulle ha som främsta mål att bomba syriska rebeller som slåss både mot IS och Syriens diktator Bashar al-Assad.

Det är brittiska The Guardian som kallar detta det största militära genombrottet i Syrien på flera månader – om nu Camerons tolkning stämmer.

Terroriströrelsen IS

Tecken på samarbetsvilja

Enligt Cameron sade Putin att han tänkte stödja delar av den syriska oppositionen med flygattacker i deras kamp mot IS-terroristerna i norra Syrien.

Det är, skriver The Guardian, det första tecknet på att Ryssland och väst kan förenas i sin kamp mot IS.

Ryssland gick in i luftkriget i Syrien i slutet av oktober. Man sade då att man skulle bomba IS.

Men väst har anklagat Ryssland för att mest stödja sin allierade, al-Assad, och att Ryssland därför koncentrerat bombningarna till att bekämpa de rebeller som slåss mot al-Assad.

Bekämpa gemensam fiende

Enligt The Guardian sade Putin när G20-mötet i Turkiet avslutades att en del av den syriska oppositionen ser det som möjligt att inleda militära aktioner mot Isil [IS] med stöd av det ryska flygvapnet och att Ryssland var redo att ge det stödet.

Om detta händer, sade Putin, kommer al-Assads armé och oppositionen att bekämpa en gemensam fiende.

– Det är inte nu tiden att diskutera vem som är mest effektiv i kampen mot Isil [IS], vad vi behöver är att samordna våra ansträngningar, citerar The Guardian Putin.

Både Cameron och president Barack Obama mötte Putin och försökte få hon att fokusera på attacker mot IS i Syrien.

”Behövs en kompromiss”

Även Camerons uttalande tyder på att väst försöker hitta en kompromiss med Ryssland. Väst vill att al-Assad ska försvinna så fort som möjligt, Ryssland vill ha med honom i ett övergångsskede.

– Alla inser att det behövs en kompromiss, sade Cameron enligt The Guardian. Klyftan har varit enorm, mellan dem som säger att president Assad måste gå omedelbart och de som vill fortsätta att stödja honom.

Cameron antyder i alla fall nu att han är redo för en sådan kompromiss även om det är oklart hur den ska se ut:

– Vi har aldrig sagt att det rätta svaret är att ta bort alla element i den syriska staten.

Men Cameron var också försiktig när det gäller de tecken han sett hos Putin på en ändrad hållning:

– Det finns vissa tecken, vissa tecken, på att de fokuserar på Isil [IS] och vi får se om det fortsätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet