I kölvattnet efter DEA-chefen Michele Leonharts avgång uppmanar cannabislobbyister USA:s president Barack Obama att tillsätta en ny chef med en annan syn på marijuana. Foto: TT

Sexskandalen tvingar polischefen att avgå

Uppdaterad
Publicerad

Michele Leonhart – chef för den amerikanska narkotikapolisen, DEA – kommer att avgå i mitten av maj på grund av den prostitutionsskandal där flera DEA-agenter varit inblandade. Nu ser marijuanalobbyister sin chans att påverka vem som blir ny chef för narkotikapolisen.

Leonhart har under sin tid som högsta chef för DEA kritiserats för att styra narkotikapolisens verksamhet i en riktning som inte går ihop med Vita husets marijuanapolicy. Sedan prostitutionsskandalen avslöjats och Leonhart meddelat sin avgång ser lobbyister och politiker, som är för en legalisering av marijuana, nu sin chans att påverka tillsättandet av en ny DEA-chef.

Obama stöder legaliseringsvåg

USA:s president Barack Obama har uttalat stöd för den legaliseringsvåg som nu pågår i landet – allt fler delstater i USA har legaliserat cannabisbruk. Samtidigt är innehav och bruk av cannabis olagligt på federal nivå, men i varierande grad lagligt i vissa delstater. Det innebär en konflikt i lagrummen mellan delstat och federation.

Obama sade förra året i en intervju i The New Yorker att han ansåg att ”maruijana inte är mer farligt än alkohol”, vilket kritiserades av Leonhart. Leonhart utsattes själv för hårt tryck när hon, 2012 i samband med en utfrågning, inte ville svara på om hon ansåg att maruijana var mindre skadligt än amfetamin, utan nöjde sig med att svara att ”alla illegala droger är farliga”.

Försöker påverka Obama

Inför tillsättandet av en ny DEA-chef uppvaktas nu Obama av legaliseringslobbyister och cannabisliberala politiker som hoppas på en efterträdare som bättre tillmötesgår deras visioner.

– Jag uppmuntrar presidenten att se det här som en möjlighet att fylla denna viktiga roll med någon som förstår att den föråldrade federala inställningen till marijuana inte fungerar”, sade Earl Blumenauer, representant för Demokraterna i Oregon, och tillade:

– Den amerikanska allmänheten har gått vidare. De flesta känner nu att marijuana bör legaliseras, rapporterar New York Times.

Den nya DEA-chefen kommer att utses av Obama. Det är ännu inte klart när detta sker och vem det blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.