SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt. Foto: SVT

Carina Bergfeldt: ”Oerhört nederlag för Trump”

Uppdaterad
Publicerad

Trump drog tillbaka sitt sjukvårdsförslag när det stod klart att man inte lyckats samla tillräckligt många republikanska röster för att få igenom det i representanthuset. Att Trump inte lyckades ena sitt eget parti är ett stort nederlag, säger SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt.  

Vad betyder detta för Donald Trump?  

– Det är ett oerhört nederlag för president Trump och det republikanska partiet. Donald Trump gick till val som mästerförhandlaren. Han sade till sina väljare att bara han kunde fixa situationen. Han lockade sina väljare med en bra och billig sjukvård för alla Och idag lyckades han inte ena sitt eget parti.  

USA-val 2016

Varför fick han inte ihop tillräckligt många röster?

– På papperet borde han ha lyckats. Det krävs 216 röster för att få igen förslaget. Republikanerna har 237 röster platser i representanthuset. Donald Trump är en van affärsman och han är van vid tuffa förhandlingar. Han har kunnat hota, men helt plötsligt står han nu öga mot öga med människor som är helt ointresserade av att kompromissa.

– Högerfalangen inom republikanerna, Freedom Caucus, är starka ideologer och Trump var inte beredd på att hur stark deras tro på sin fråga är. För att få högerfalangen nöjda var han tvungen att ge så stora eftergifter att han tappade de moderata republikanerna.  

– Det är ett nederlag för hela partiet. Det finns frågor som de vill komma överens om. Nu vet Trump att folk inte ger med sig och plötsligt så ter det sig inte lätt att få igenom de stora förändringarna som han gick till val på, infrastrukturen, skatterna och hälso- och sjukvården.  

Hur påverkar detta hans väljare?

– Donald Trumps redan usla popularitetssiffror sjunker. Ingen annan president har varit så impopulär i sitt presidentskap som han är. Väldigt många av de 60 miljoner som röstade på honom gjorde det för att han lovade dem en bra och billig sjukvård.

– Det är svårt för svenskar att förstå hur stor den här frågan är i USA. Sverige har haft en allmän sjukförsäkring sedan 1955. USA ligger 60 år bakom oss. Människor i USA lägger tusentals kronor på att ha en försäkring, men får ändå betala tiotusentals kronor om det blir sjuka. Det är en ohållbar situation och Trump lovade en väg ut från detta. Att han inte kan leverera på det löftet ses som ett svek av många väljare.  

Vad händer nu? 

– Nu lägger man reformen bakom sig. Trump kommer istället att fokusera på ett annat vallöfte, nämligen skattesänkningar.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet