Nils Bildt (till vänster) under sitt omtalade framträdande i Fox News och Carl Bildt (höger). Foto: Skärmdump, Fox News / TT / Claudio Bresciani

Carl Bildt vet inte om han är släkt med Nils Bildt

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommenterar förre utrikesministern Carl Bildt sitt påstådda släktskap med Nils Bildt – som lyfts fram som svensk säkerhetsexpert i den amerikanska tv-kanalen Fox News. Han kan inte svara på om de är släkt.

”I alla fall inte ens antydan till närkontakt med vår gren av släkten”, skriver han till SVT Nyheter.

I torsdags uttalade sig Nils Bildt om problem med kriminalitet i svenska storstäder och förorter i den konservativa tv-kanalen Fox News. Han benämndes som ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare”, men ganska snart kom det fram att han i alla fall inte har några kopplingar till varken Försvarsmakten eller utrikesdepartementet i Sverige.

Häromdagen berättade Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Jansson för Aftonbladet att Nils Bildt ska ha sagt till honom att han är släkt med Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt.

Trumps utspel mot Sverige

– Han var i alla fall släkt avlägset med Carl Bildt. Jag tror det var hans mor som var kusin med Carl Bildt, säger Mikael Jansson till SVT Nyheter.

Kan inte bekräfta

Men det är inget som Carl Bildt kan bekräfta.

”Ser bara i andra media att hans mormors far tydligen hette Bildt. Ingen aning om det är sant eller inte. I alla fall inte ens antydan till närkontakt med vår gren av släkten”, skriver Carl Bildt i en kommentar till SVT Nyheter.

Carl Bildts bror, som också heter Nils, skriver på Facebook om sin namne: ”Jag tror hans mammas mormor hette Bildt”, rapporterar tidningen Dagens Nyheter.

Läs mer: Fox News: Därför använde vi Nils Bildt som expert

Tog kontakt med SD

I en intervju med Studio Ett på Sveriges Radio bekräftar Nils Bildt att han tidigare varit i kontakt med Sverigedemokraterna, för att eventuellt hjälpa partiet med att utforma sin utrikespolitik.

Mikael Jansson uppger att Nils Bildt ville engagera sig politiskt i Sverigedemokraterna före valet 2014. Han ska ha tagit kontakt med partiet via en säkerhetspolitisk expert.

Den 27 september 2013 skrev Mikael Jansson i ett mejl till Michael Rosenberg som var ordförande i partiets valberedning:

”Jag har en ny kandidat som jag gärna skulle se på plats 21–24 på riksdagslistan, eller högre. Eftersom han bland annat driver ett säkerhetspolitiskt företag med 80 anställda verksamt i hela världen måste han få ett besked snart om han ska avveckla företaget och flytta hem från Tokyo.”

– Jag träffade honom och han föreläste en gång i det försvarspolitiska rådet som vi hade. Föreläsningen var mycket intressant, allting tyder på att han kan sina saker, säger Mikael Jansson till SVT Nyheter.

Utvandrade till USA

Nils Bildt utvandrade till USA 1994 och hette tidigare Tolling i efternamn, men bytte 2003 namn till Bildt. Mikael Jansson tyckte att efternamnet var ett plus.

– Jag tyckte det kunde vara intressant för oss att ha en person som är kunnig på säkerhetspolitik som heter Bildt. Man kunde ha en debatt mellan Bildt och Bildt. Det var lite krydda på moset att Carl Bildt också sysslar med utrikes- och gärna säkerhetpolitik också. Sedan tyckte vi att cv:t var intressant, alla partier behöver kunskap i riksdagen.

Gick inte vidare

Men det blev aldrig något av Nils Bildts politiska karriär i Sverige. Valberedningen valde att inte gå vidare med förfrågan, säger Mikael Jansson.

– Jag är inte helt säker, men jag tror att de inte ville satsa på ett okänt kort som har bott och verkat utomlands länge och är ganska okänd i Sverige.

Han vet inte om valberedningen ens tittade på cv:t för kontrollera uppgifterna.

– Nej, men jag har inte hört något om att uppgifterna skulle vara fel.

SVT Nyheter har sökt valberedningens ordförande Michael Rosenberg för en kommentar, men han hänvisar till partiets presschef Henrik Vinge som ännu inte har hört av sig. SVT Nyheter har heller inte lyckats nå Nils Bildt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet