Censurerad googling i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Vad har sju bokstäver, fyra hjul, en stegrande häst som logotyp och censureras när du googlar på det i Kina? Rätt svar: Ferrari.

Nu har kinesiska myndigheter censurerat sökordet Ferrari på Google och på sociala medier. Men, det beror inte på att den lilla sportbilstillverkaren från Modena i norra Italien har hamnat på kollisionskurs med myndigheterna i det stora landet i öster.

Anledningen till att myndigheterna infört censuren är en trafikolycka i huvudstaden Peking i helgen, där en Ferrari var inblandad.

I olyckan omkom en ung man och i den tvåsitsiga sportbilen fanns förutom föraren två kvinnliga passagerare, som skadades allvarligt.

Det faktum att för många passagerare färdades i bilen är inte anledningen att den som söker information om kraschen går bet, utan personen som fanns bakom ratten.

Kopplingar till partiet

En av teorierna till varför sökningen censurerats är enligt flera medier att den omkomne föraren ska ha varit son till , ledare för kommunistpartiet i staden Chongqing.

Den teorin har nu övergetts till förmån för teorin om att den omkomne föraren ska ha varit en oakäta son till en högt uppsatt medlem i politbyrån – och att det skulle väcka anstöt bland befolkningen om det visade sig att söner till politbyråmedlemmar hade råd med så dyra bilar, skriver tidningen The Guardian.

Bilen är av modellen 458 Italia, en bil som i Sverige kostar omkring 1.800.000 kronor som begagnad.

Andreas Liebermann

andreas.liebermann@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.