Vid en cermoni på Lampedusa pryddes de minsta kistorna med mjukisdjur Foto: Scanpix

Barnens kistor pryddes med mjukisdjur

Uppdaterad
Publicerad

Ceremoni för offren som drunknade vid Lampedusa

Kistorna stod på rad inne i hangar på Lampedusa. 111 stycken sammanlagt. Numrerade. På varje lock en enkel ros utom på de fyra minsta kistorna. De hade mjukisdjur. Som nummer 92, prytt av en en teddybjörn när överlevande från båttragedin idag kunde delta i en ceremoni över de omkomna.

Ceremonin ägde rum ett par timmar efter det att italienska fiskare hedrade offen med en bukett blommor nära den plats där båten förliste.

Båt undsatte inte

En delegation besökte också de överlevande efter rapporter om att att en båt ska ha brutit mot plikten att rädda nödsställda.

– Att undsätta är en plikt, att inte göra det är ett brott, sa Laura Bodrini, talman i Italiens parlament.

Den 20 meter långa båten med 500 migranter sjönk i torsdags omkring 600 meter från land. Eld hade tänts ombord på båten för att signalera att de hade hamnat i nöd. Italienska parlamentarikerna Pia Locatelli berättade för pressen på plats på Lampedusa att överlevande berättat att en båt närmat sig flyktingbåten utan att göra något.

– De är helt säkra på att den andra båten cirkulerade kring dem, säger Locatelli.

Identifiering med fotografier

När fyktingbåten gick under överlevde 155, resten har antingen hittats drunknade eller är saknade. Ingen av de överlevande har kunnat ge en närmare beskrivning av båten som de säger ska ha varit där. Men uppgifterna har lett till att en holländsk politiker kräver en utredning.  Ännu har ingen formell sådan inletts.

De överlevande som deltog i ceremonin idag har begärt att få identifiera de omkomna och att få kvarlevorna återförda till Eritrea. Lampedusas borgmästare har tidigare uppget att identifieringen av de döda ska ske med hjälp av fotografier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.