En ”smart handske”, bärbar baby-monitor och robot är några av uppfinningarna som ställdes ut på teknikmässan CES. Foto: TT

Här är framtidens smarta prylar

Publicerad

Just nu riktas världens blickar mot teknikmässan CES i Las Vegas. Tusentals utställare visar upp nya prylar och bland trenderna märks smarta prylar för personlig hälsa och artificiell intelligens.

CES–mässan är lite som att blicka in i framtiden och här visas det som kanske blir de kommande årens mest hypade pryl. Men som med all teknikutveckling går det rasande fort och det som idag lyfts till skyarna kan vara hopplöst ute innan vi vet ordet av.  

Ett tydligt exempel på det är VR-glasögon som var det hetaste på mässan i fjol och som av handeln korades till 2016 års julklapp, men försäljningen har inte tagit fart så som tillverkarna har önskat. 

Bli bredare

Årets mässa, som samlar omkring 1.700 utställare är större än någonsin och allt fler företag utanför konsumentelektronikbranschen lockas hit.

En tydlig trend är att allt fler biltillverkare väljer att ställa ut, eftersom bilbranschen försöker locka nya grupper av intresserade, samtidigt är moderna bilar allt mer späckade med teknik och då blir närvaro på CES-mässan allt mer viktig. Teslautmanaren Faraday Future är ett av årets dragplåster.

Förutom biltillverkare syns allt fler startup-företag bland utställarna liksom allt fler kinesiska teknikbolag finns på plats.

Röststyrd framtid

En av de hetaste trenderna i år är produkter med röststyrd artificiell intelligens, AI, så som hushållsrobotar som man styr med talet och som anpassar sig och lär sig användarens beteenden. 

Det svenska företaget Tobii, specialister på ögonstyrning visar en dator som styrs med ögonen. Foto: TT

Bland robotarna märks en intelligent tvättrobot, som förutom att just tvätta kläderna även torkar, stryker och viker dem. Mässan bjuder också på en uppsjö av prylar för hemmet, som städrobotar som länkas samman med andra uppkopplade prylar i hemmet.  

Den artificiella intelligensen tar också plats bland andra prylar. I mässhallarnas montrar finns både lampor och högtalare där man kan styra dem utan tangentbord och fjärrkontroll. Experter förutspår ett kommande formatkrig och flera jättar, som Microsoft, Google och Amazon utvecklar egna standarder för AI.

Den här lampan styrs av en app och kan ändra ljuset efter personens sinnesstämning. Foto: TT

Internet of things, alltså uppkopplade smarta prylar, vitvaror och hemelektronik har funnit i flera år och är här för att stanna och det avspeglas i den rådande hälsotrenden. 

Tros växa

Branschen för uppkopplade hälsoprylar väntas växa stort de kommande åren och på mässan visas bland annat armband för kvinnor som berättar när de är som mest fertila, hemmatester för mäns spermakvalitet och hårborstar som lär sig hur du borstar håret och som varnar om håret är slitet. 

Den här smarta borsten mäter också hårets kvalitet. Foto: TT

CES-mässan slår upp portarna för allmänheten på torsdag och väntas locka omkring 170.000 besökare. Förutom tillverkare passar också flera länder på att visa upp sig. Nederländerna, Israel, Frankrike och Ukraina har egna montrar för att visa upp vilka kompetenser som finns i landet. 

En svävande högtalare. Kan det vara något? Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.