Den ryske ex-oligarken och Kremlkritikern Michail Chodorkovskij gästar Internationell författarscen på Kulturhuset i Stockholm för ett samtal med förre utrikesministern Carl Bildt. Foto: TT

Chodorkovskij: Putins storhetstid är över

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta oljemiljardären och Putin-kritikern Michail Chodorkovskij är på Sverigebesök. I en exklusiv intervju med SVT:s Rysslandskorrespondent Elin Jönsson berättar han bland annat om hur han ser på Rysslands framtid och sina ambitioner att bli Rysslands nästa president.

– Jag har inga ambitioner att ge mig in i politiken och ta mig någon statlig post, men samtidigt ser jag inte på vilket sätt Ryssland skulle kunna ta sig ur den nuvarande situationen och bli en demokratisk stat utan en övergångsperiod, säger Michaeil Chodorkovskij, till SVT:s Rysslandskorrespondent Elin Jönsson.

En gång var han Rysslands rikaste man. Michail Chodorkovskij ägde ett av Rysslands största oljebolag Yukos, men Rysslands president Vladimir Putin betraktade honom som ett politiskt hot och lät förstatliga hans företag och oligarken själv slängdes i fängelse misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Makten målet

Först tio år senare, i december 2013 lät Putin benåda Chodorkovskij, som då omedelbart gick i exil. I dag lever han i Schweiz, men fortsätter att kritisera Putin.

– Dagens regim saknar förmåga till långsiktigt strategiskt tänkande. De som styr landet handlar instinktivt och har bara en sak i huvudet, nämligen att behålla makten. För att behålla makten krävs det att man gör sig av med konkurrensen på det politiska området, och som en naturlig följd också på det ekonomiska.

Vart är Putins regim på väg?

– Ekonomin har stagnerat. Ryssarna har än så länge inte känt av det fullt ut. Men det kommer de snart att göra.

Storhetstiden över

Man gör nog bäst i att leva hälsosamt om man ska få uppleva ett maktskifte i Moskva, varnar den 51-årige oligarken när han framträder på stora scenen på Kulturhuset i Stockholm.

Publiken skrattar åt det mörka skämtet, som kommer i ett samtal med Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt, där Chodorkovskij samtalar om sin bok, sin kampanj för demokrati i Ryssland och sina tio år i ryska fängelser och arbetsläger.

Putin har ett stort stöd hos ryssarna, visar opinionsundersökningar. Men enligt Chodorkovskij närmar sig Putins storhetstid sitt slut.

– Redan i fängelset skrev jag att en politisk cykel sträcker sig 10-15 år. Putin har haft sin storhetstid, det kommer en generation som vill ha något nytt, säger Chodorkovskij till SVT Nyheter.

Carl Bildt har svårt att bedöma vilken roll Chodorkovskij kan komma att spela i det framtida Ryssland.

– Det är för tidigt att säga, men jag tror han i alla fall kommer att spela en viktig roll. Genom att hjälpa till med rysk samhällsdebatt och rysk samhällskritik, både utanför Ryssland och i Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.