Michael Morell. Foto: TT

CIA-chef avslöjar allvarliga misstag

Uppdaterad
Publicerad

CIA har begått flera grova misstag som har stärkt terrornätverket al-Qaida och som ledde USA in i krig med Irak. Det avslöjar Michael Morell, tidigare näst högste chefen för den amerikanska underättelsetjänsten, i en ny bok.

CIA:s påstående att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen angavs som en av anledningarna till att USA invaderade Irak 2003. Men uppgifterna var helt grundlösa, enligt den forne CIA-chefen Michael Morell.

Det är bara ett av många kontroversiella avslöjanden han gör i ”The Great War of Our Time” som släpps nästa vecka. Boken har redan lästs av flera amerikanska medier.

Missbedömde al-Qaida

Enligt Michael Morell missbedömde CIA också gravt al-Qaidas förmåga att dra nytta av de politiska oroligheterna under den så kallade arabiska våren. Man trodde att nätverket skulle falla sönder medan det i verkligheten stärktes.

Den forne CIA-chefen anser inte heller att Hillary Clinton försökte dölja information i samband med attacken mot ambassaden i Benghazi 2012. Han skriver att Republikanerna vid upprepade tillfällen förvrängde information från CIA i politiska syften.

Boken handlar om Morells tre decennier långa karriär, men fokuserar särskilt på USA:s kamp mot terrorismen efter den 11 september 2001. Morell försvarar användandet av CIA:s brutala förhörsmetoder av misstänkta terrorister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.