Foto: TT

CIA-chefen: Trump bör vakta sin tunga

Uppdaterad
Publicerad

Avgående CIA-chefen John Brennan varnar den tillträdande presidenten Donald Trump för att frikänna Ryssland från anklagelserna om hackningsattacker som amerikanska underrättelsetjänster framfört. Han uppmanar också Trump att vakta sin tunga.

– Spontanitet är inte någonting som skyddar nationella säkerhetsintressen, så därför när han talar eller reagerar, se till att han förstår att konsekvenserna och inverkan på USA kan bli djupgående, sade Brennan i ”Fox News Sunday”.

”Handlar om Amerikas förenta stater”

Det handlar om mer än bara Trump, det handlar Amerikas förenta stater, tillade han.

USA-val 2016

Därmed blottlade Brennan de tilltagande spänningarna mellan Trump och underrättelsetjänsterna, som han har kritiserat och snart kommer att styra över. Brennan ifrågasätter också budskapet det sänder till omvärlden, om den valde presidenten basunerar ut att han saknar förtroende för USA:s egna underrättelsetjänster.

”Skandalös jämförelse”

Trump bör, när han väl avlagt eden på fredag, tänka sig för innan han fäller sina kommentarer, sade Brennan med syftning på hans till synes spontana uttalanden på Twitter.

– Vad jag finner skandalöst är att jämföra underrättelsetjänsten med Nazityskland. Jag blir väldigt kränkt av det, sade han.

Fakta: Trump och underrättelsetjänsten

  • I månader ifrågasatte Donald Trump offentligt den amerikanska underrättelsetjänstens slutsatser att Ryssland låg bakom hackningsattacker mot Demokraterna, innan han i onsdags sade på en presskonferens att han tror att det var så. Underrättelsetjänsten har dock inte lagt fram några belägg för att det var rysk hackning.
  • I en rapport som lämnades till president Barack Obama och Trump förra veckan uppgav underrättelsetjänsten att Ryssland försökte påverka utgången i presidentvalet den 8 november genom hackning och andra medel. Huruvida det var framgångsrikt drogs det inga slutsatser om.
  • Förra veckan anklagade Trump underrättelsetjänsten för att ha läckt information om en obestyrkt rapport med komprometterande information som ryssarna har samlat om honom. På Twitter anklagade Trump underrättelsetjänsten för att använda metoder som för tankarna till Nazityskland.
  • På söndagen gick avgående CIA-chefen John Brennan till generalangrepp mot Trump i tv-kanalen Fox News. Han ifrågasatte vilka signaler det sänder till omvärlden, när den tillträdande presidenten signalerar att han inte har förtroende för underrättelsetjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet