De 33 lejonen har räddats från circus, men nu får de komma hem. Foto: TT

Cirkuslejon får nytt liv i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

De räddades från cirkusar i Peru och Colombia från misshandel och vanskötsel. Efter en lång flygresa har nu 33 lejon landat i Johannesburg i Sydafrika, där de ska få ett nytt liv.

De före detta cirkuslejonen hälsade sina förfäders hemland med jättevrål. De är uppfödda i fångenskap på cirkusar runt om i Colombia och Peru, och många av dem har haft det tufft.

Nu, efter att användningen av vilda djur på cirkusar har förbjudits i de två länderna, har de kunnat fritas – och flygas till en stor park i Sydafrika för att påbörja ett nytt liv.

”Ett absolut helvete”

Efter en flygresa på över 15 timmar lastades lejonen ombord på två stora lastbilar som skulle ta dem till deras nya hem i norra Sydafrika.

Djuren tycktes vid ankomsten i Johannesburg må bra även om de var lite oroliga efter den långa flygresan, enligt Jan Creamer på djurrättsorganisationen ADI som organiserat transporten.

Överlever inte i det vilda

Lejonen kommer att bo på ett reservat då de inte kan överleva i det vilda. Många av dem har under tiden i fångenskap drabbats av sjukdomar och andra åkommor, de flesta har fått sina tänder och/eller klor borttagna.

– De har levt ett liv i absolut helvete. De har misshandlats och svultit. De har berövats allt som gör livet värt att leva. Jag tror att vi har fört dem tillbaka till paradiset, där de hör hemma, säger Jan Creamer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.