Foto: SVT

”Civila uppmanas klä sig i vita plagg”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg, som befinner sig i Turkiet, säger att det här är en offensiv som har förberetts väldigt länge.

Redan i februari talade man om två viktiga offensiver som var planerade: att närma sig Falluja och genomföra en offensiv i IS största fäste i Irak, Mosul.

– Den stora utmaningen är förstås att försöka skydda civilbefolkningen och man har uppmanat civila i Falluja att försöka ta sig ifrån sina hem och klä sig i vita plagg så att man ska kunna urskilja dem från Islamiska statens soldater, men det är förstås en oerhört svår uppgift, säger han.

De irakiska styrkorna är bättre rustade i dag än 2014 när IS tog över Falluja, enligt Stefan Åsberg, men det är en svår offensiv.

– Jag talade med min kollega i Bagdad som berättade att många är livrädda och har barrikaderat sig i sina hem. Man är också rädd för att närma sig de irakiska trupperna för att de ska ta en för att vara någon som stöttar Islamiska staten. Många områden utanför Falluja är minerade så det är en svår och farlig operation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.