Den senaste publiceringen från visselblåsarorganisationen Wikileaks är tusentals hackade mejl som skickats till eller från Clintons kampanjordförande John Podesta.
Vissa av dem ger intressanta inblickar i hur demokraterna bedriver sitt valarbete och får Hillary Clinton och hennes stab att framstå som maktspelare av grov kaliber.
Ville flytta valdatum
Störst uppmärksamhet har det senaste dygnet riktats mot ett mejl från 2014, som sägs visa hur Clinton-kampanjen försökte få primärvalet i Obamas hemdelstat Illinois flyttat till ett senare datum. Målsättningen var att göra det svårare för de mer moderata republikanerna att bli nominerade och därmed öka chanserna för en demokratisk valseger längre fram, skriver bland andra cbsnews.
”Clintons glömmer inte bort vad deras vänner gjort för dem” stod det bland annat i meddelandet. Försöket verkar dock inte ha lyckats, valet hölls på ordinarie datum.
Andra dokument avslöjar att Hillary Clintons stab på förhand kunde skaffa sig kännedom om en fråga som skulle komma upp under en primärvalsdebatt.
Dubbla budskap
De läckta dokumenten ger också flera exempel på hur Clinton verkar tala med dubbel tunga. I retoriken utåt framställer hon sig gärna som något av en klasskämpe när hon argumenterar för höjd skatt för de rika och skärpt lagstiftning på finansmarknaden.
I mer slutna sammanhang verkar det låta annorlunda, visar utdrag ur Hillary Clintons föredrag som Wikileaks publicerat:
I talen berättar Hillary Clinton bland annat om hur hon och makens livsstil och stora förmögenhet gjort att hon förlorat kontakten med medelklasslivets strävanden. Hon avslöjar också vilka hon ser som bäst lämpade att bedöma hur lagstftningen på finansområdet bör se ut:
”Hur hittar vi den gyllene nyckeln till en väl fungerande marknadsreglering? De som känner till branschen bäst är de som arbetar i branschen.”, ska hon ha sagt vid ett symposium arrangerat av bankirfirman Goldman Sachs.
Ammunition åt Trump
I föredragen talar Clinton sig också varm om vikten av frihandel och öppna gränser. I presidentvalsdebatten har hon tvärt om pratat om hur amerikanska jobb skulle kunna räddas genom handelshinder som stänger konkurrensen ute.
Detta rör sig dessutom om föredrag som Clinton fått rejält med pengar för att hålla, ett faktum som försett Trump-kampanjen med ytterligare ammunition i sina påståenden att Clinton är ”ägd” av landets finansiella elit på Wall Street.
Trumplägret har gjort sitt bästa för att utnyttja de hackade mejlen och utmåla Clinton som en hycklare. Samtidigt har man haft svårt att nå ut på grund av den strida strömmen av anklagelser riktade mot den egna kandidaten.
”Moskva ligger bakom”
Ett visst rabalder har dock mejlläckorna rört upp, och hittills har Clintons stab svarat med beskyllningar.
Bland annat har hennes pressekreterare Brian Fallon på Twitter kallat Wikileaks för ”den ryska regeringens propagandaorgan”. Kampanjordföranden John Podesta , samma person som fått se sina mejl spridda över världen, antyder att visselblåsarna agerar på order från Trump-lägret.
Enligt CNN har FBI hittat bevis som tyder på att det är Moskva som förser Wikileaks med stulen information som man skaffat genom att olagligen hacka sig in på olika servrar. Påståenden som Wikileaks tidigare tillbakavisat.
Ifrågasatta visselblåsare
De senaste turerna har fått många att fundera kring Wikilieaks roll i det amerikanska presidentvalet. Från att under lång tid ha varit en obekväm nagel i ögat på amerikanska hök-intressen, har organisationen nu blivit en viktig leverantör av anti-Clinton-material.
The Guardian ger följande exempel: Bara några minuter efter att Clintonvänliga Washington Post publicerade videon i vilken Trump skryter om hur han kan ta sig friheter gentemot kvinnor, släppte Wikilieaks Clintons hackade Wall Street-tal.
2010 var det precis tvärt om. Då drog organisationen på sig Republikanernas vrede när man publicerade en kvarts miljon hemliga diplomatmejl som skickats mellan det amerikanska utrikesdepartementet och landets ambassader världen över. Samtidigt blev organisationen en kelgris för liberaler och vänstersinnade. En roll de nu håller på att förlora.
Mer lättviktig
Neil Sroka på aktivistorganisationen Democracy for America anser visserligen att tyngden på den information som Wikilieaks nu släpper om Clinton inte går att jämföra med diplomatläckan, den är långt ifrån lika graverande.
– Men Wikileaks är som internet. Det kan bli en kraft för både det onda och det goda. Just nu backar det upp den mest hatfyllda kandidaturen i modern tid, säger Neil Sroka till the Guardian.