Demokraternas två kvarvarande presidentaspiranter Hillary Clinton och Bernie Sanders. Foto: TT

Varsin seger för Clinton och Sanders

Uppdaterad
Publicerad

Demokraternas primärval i Kentucky blev en nagelbitare. Till slut stod Hillary Clinton som segrare. Men Sanders tar hem Oregon.

Hillary Clinton kommer med all säkerhet stå som Demokraternas presidentkandidat vid kongressen i sommar. Med ställningen 2 289 mot 1 526, enligt Real Clear Politics, kan Clinton förlora samtliga återstående primärval och ändå vinna, eftersom delegaterna i primärvalen delas upp proportionerligt.

Men nattens seger i Kentucky var ändå viktig, då Clinton trots den överlägsna ledningen framstått som en kandidat i motvind de senaste veckorna, då hon förlorat flera primärval och nomineringsmöten mot rivalen Bernie Sanders.

USA-val 2016

Hård kamp

Kampen blev hård och först med 99 procent av rösterna räknade vågade bland annat CNN och MSNBC förklara Clinton som segrare, med en halv procentenhets skillnad mellan aspiranterna.

Både Clinton och Sanders har kampanjat friskt i Kentucky. Delstaten Kentucky liksom granndelstaten West Virginia kopplas till kolet, och många känner att de hamnat i bakvatten i den ljumna ekonomiska återhämtningen efter finanskrisen. Sanders tog hem West Virginia den 10 maj, och att Clinton lyckas bryta trenden och locka Kentuckyväljarna kan ses som en moralisk seger och visa att hon kan locka flera väljartyper.

Clinton, som tidigare sagt att många kolföretag kommer att få stänga till följd av klimatambitioner, har den senaste tiden varit mer försonande.

– Vi behöver ha med oss kollandsbygden, kolarbetare och deras familjer med oss och inte lämna dem bakom, sade hon i veckan vid ett valmöte i Bowling Green, Kentucky, enligt nyhetsbyrån AFP.

Inte deppig

Sanders å sin sida verkade inte särskilt deppig över Kentuckyutfallet, utan konstaterade att delegaterna antagligen fördelas ungefär lika.

– Det här är på ett sätt början mot slutkampen om att vinna Kalifornien, sade han till anhängare i Kalifornien enligt CNN, och tillade att han fortsätter kampanjandet tills ”den sista rösten är lagd”.

Även Donald Trump vinner i Oregon, nattens enda delstat i Republikanernas kalender. Tidigare konkurrenterna John Kasich och Ted Cruz står fortfarande med på valblanketterna, även om de kastat in handdukarna.

Nästa delstat att gå till primärval är Washington den 24 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet