Foto: TT

Clinton om Dallas: En fasansfull attack

Uppdaterad
Publicerad

De två presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump uttryckte sitt stöd för USA:s poliskår efter polismorden i Dallas. – Skjutningen av poliser har skakat vår nation i grunden, säger Donald Trump.

De två politikerna ställde in några av sina närmaste evenemang efter nyheten om polismorden i Dallas, rapporterar USA Today, och i ett tal uttryckte Hillary Clinton hur hon kände.

– Skjutningen är helt fasansfull... De här poliserna skyddade en fredlig demonstration, vilken är en av Amerikas grundpelare, säger Clinton.

Polismorden i Dallas

”Brutal attack”

På Twitter skrev Clinton även att hon ”sörjer de skjutna poliserna som gjorde sin plikt när de skyddade fredliga demonstranter, och sörjer för deras familjer”.

Donald Trump uttryckte också sin sorg över de skjutna poliserna och sa att:

– Skjutningen av de tolv poliserna i Dallas har skakat vår nation i grunden. En brutal attack mot vår poliskår är en attack mot vårt land och våra familjer. Vi måste stå i solidaritet med vår poliskår, som är den kraft som står emellan civilisation och totalt kaos.

”Klyftan mellan raserna har blivit större”

Både Trump och Clinton kommenterade även dödsskjutningarna av två svarta män i Minnesota och Louisiana, som varit mycket uppmärksammade i veckan.

– Deras död visar också tydligt hur mycket vi måste arbeta för att varje amerikan känner att deras säkerhet är tryggad, sa Trump, och tillade:

– Klyftan mellan raserna har blivit större, inte mindre.

”Jag ska tala till vita”

Clinton underströk att det måste finnas sympati och förståelse både för svarta som påverkas av polisbrutalitet och poliser som blir måltavlor på grund av sitt yrke.

– Jag ska tala till vita människor. Vi är de som måste börja lyssna på den legitima ilskan som finns hos våra afro-amerikanska landsmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Dallas

Mer i ämnet