Foto: TT

Clinton skriver historia i första talet som presidentkandidat

Uppdaterad
Publicerad

Hillary Clinton har formellt accepterat nomineringen som partiets presidentkandidat. ”Med ödmjukhet, beslutsamhet och ett stort förtroende för Amerika”, i hennes egna ord. Publiken lyfter nästan taket här i arenan.

Oräkneliga amerikanska flaggor i publiken när demokraternas presidentkandidat intar scenen på partiets konvent i Philadelphia. Hillary Clinton börjar med att tacka sin dotter, Chelsea Clinton, som värmde upp för henne.

Vill inkludera Bernie-supportrar

Hon går sedan direkt vidare till att tacka sin forne motståndare tackar Bernie Sanders, och får enorma jubel från publiken. ”Bernie, Bernie, Bernie,” skanderar de. Clinton hyllar alla de som varit med i kampanjen.

USA-val 2016

– Jag vill att ni ska veta att jag hör er. Er sak är vår sak, säger hon.

Clinton säger att det enda sättet att komma framåt är att arbeta tillsammans, och syftar till den gemensamma politiska plattform hon kommit fram till ihop med Sanders. Följ länken om du vill se SVT:s sändning från Clintons tal.

– Vi skrev den ihop, låt oss nu gå ut och göra verklighet av den tillsammans.

”En avgörande stund”

Clinton säger att USA nu har kommit fram till en avgörande stund.

– Starka krafter hotar att dra oss isär.

– Donald Trump vill att det amerikanska folket ska vara rädda för framtiden, rädda för varandra.

Publiken hänger på henne när de tillsammans säger Roosevelts kända ord ”allt som finns att frukta är fruktan själv”.

Tänker inte bygga någon mur

Clinton fortsätter med att säga att det inte kommer att byggas någon mur, en anspelning på Donald Trumps vallöfte om en fysisk barriär längs den mexikanska gränsen.

– Istället kommer vi att bygga en ekonomi där alla som vill ha ett välbetalt jobb kommer att få det, säger hon, och spinner vidare:

– Låt ingen säga till er att vi är svaga, det är vi inte. Låt ingen säga att vi inte har vad som krävs, det har vi. Och framförallt – tro inte på någon som säger att den kan fixa det på egen hand, säger Hillary Clinton och pratar om varför man är starkare tillsammans, temat för det här konventet.

Trump ”glömmer varenda en av oss”

Clinton säger att man kanske borde bli orolig när den republikanske presidentkandidaten Donald Trump säger att han kan fixa allting på egen hand.

– Glömmer han inte några? Våra trupper, poliser och brandmän som springer mot faran, doktorer och sjuksköterskor som tar hand om oss, lärare som förändrar liv…

– Han glömmer varenda en av oss. Amerikaner säger inte: ”jag fixar det här på egen hand”. Vi säger: ”vi gör det tillsammans.”

– Jag kommer att vara president för alla de som röstar för mig, och för alla de som inte gör det. För hela USA, säger Hillary Clinton, återigen nu till enorma jubel i publiken.

Burop överröstades

Inför talet oroade sig Clintons anhängare för att trogna till den tidigare rivalen Sanders skulle försöka störa talet om bua åt henne. Inför talet spreds meddelanden från Bernie Sanders egen kampanj där man uppmanade sina anhängare att visa respekt för Clintons nominering.

Trots detta hördes emellanåt en del utrop ur folkmassan, som dock snabbt överröstades av en publik som skanderade ”Hillary! Hillary!”.

”Viktigare är den historia som kommer”

När Hillary Clinton i sitt tal formellt accepterade partiets nominering till presidentkandidat visste jublet i salen inga gränser.

– I natt når vi en milstolpe på vägen mot en bättre union. För första gången nominerar ett stort parti en kvinna som presidentkandidat, säger Clinton, och tillägger:

– Viktigare än den historia som nu skrivs, är den historia som kommer.

”Tror på vetenskap”

Hillary Clinton lovar att hennes första uppgift som president är att skapa fler möjligheter, fler jobb med stigande löner.

– Jag tror att vår ekonomi inte fungerar som den ska för att vår demokrati inte fungerar som den ska.

Kanske på grund av det faktum att Donald Trump upprepade gånger uttryckt att han inte tror på hotet med klimatförändringar, får hon enorma jubel när hon säger:

– Jag tror på vetenskap.

Hillary Clinton tar sig igenom flera delar i sitt valmanifest, och får applåder när hon talar om de delar där hon är överens med senator Bernie Sanders.

– Om ni håller med, var med oss.

”Trump kan inte ens hantera en valkampanj”

Hon vände sig också flera gånger mot sin motståndare Trump, och hans tal vid Republikanernas konvent i förra veckan.

– Han pratade i 70 udda minuter, och jag menar det, de var verkligen udda.

– Han snackar mycket om att sätta Amerika främst. Snälla förklara för mig vilken del av Amerika främst som får honom att knyta sina kontakter i Kina, inte Colorado.

– Donald Trump säger att han vill göra Amerika fantastiskt igen. Han skulle ju kunna börja med att göra saker i Amerika igen.

Hon ifrågasätter också Trumps kvalifikationer som överbefälhavare för de amerikanska styrkorna.

– Donald Trump kan inte ens hantera tumultet i en presidentvalskampanj. Han tappar humöret vid minsta provokation. När han får en svår fråga från en reporter. När han utmanas i en debatt.

– En man som kan trollas på Twitter är inte en man vi ska ge kärnvapen.

”Låt oss vara starka tillsammans”

Hon avslutar med att säga att man alltid måste stå upp mot översittare, och resa sig upp när man blir nedslagen.

– Så låt oss vara starkare tillsammans, kära amerikaner, för när vi gör det kommer USA att vara bättre än någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet