Hillary Clinton i sitt segertal i Florida. Foto: TT

Clinton tog storslam i primärvalen

Uppdaterad
Publicerad

Hillary Clinton stärkte sin position rejält i jakten på presidentkandidaturen. Clinton ser ut att ha vunnit samtliga fem delstater som stod på spel även om Missouri var mycket jämn.

I staterna Florida, North Carolina , Ohio och Illinois utropades hon som segrare och i Missouri var kampen mot Bernie Sanders ännu vid 06-tiden mycket jämn. Clinton gick dock ut och tackade väljarna i Missouri för segerrn.

I den stora och viktiga delstaten Florida kammade Hillary Clinton hem två tredjedelar av delegaterna. I övriga delstater var resultaten jämnare fördelade, men med en övervikt för Clinton.

USA-val 2016

Ena landet

Clinton betonade i sitt segertal Palm Beach, Florida, statsmannaskap.

– Vår nästa president måste sammanföra vårt land. Vi borde bryta ner barriärer, inte bygga murar, sade Clinton till anhängare.

– Vår kampanj har fått fler röster än någon annan kandidat oavsett parti.

Hillary Clinton utökade alltså sin ledning mot Bernie Sanders och tog i och med segern i den stora delstaten Ohio revansch för den oväntade förlusten till Sanders i Michigan. Bägge är delstater med tung industri med många missnöjda väljare som oroas över handelsavtal .

Bernie Sanders gratulerade Hillary Clinton till hennes framgångar, men han framstod inte som uppgiven.

– Mer än hälften av delegaterna är ännu inte valda. Vi är fortsatta säkra på att vår kampanj är på väg att ta oss mot en nominering, säger Sanders i ett pressmeddelande.

Oviss strid mot Trump

Även om Bernie Sanders inte kastar in handduken kan Hillary Clintons kampanj förmodas koncentrera sig alltmer mot den förmodade bataljen med Donald Trump i höst. I sitt tal gick hon också till angrepp mot Trump.

Utgången av en kamp mellan Clinton och Trump är ännu mycket oviss. Även om Clinton har haft ett litet övertag mot Trump i de nationella opinionsmätningarna spelar fastighetsmiljardären skickligt på väljarnas missnöje.

Hillary Clinton med sin bakgrund som utrikesminister och presidentfru är själva symbolen för etablissemanget i valrörelsen och många väljare är missnöjda över uteblivna reallöneöknar trots att ekonomin har vänt.

Trots att Donald Trump stöter bort en del väljare med sin yviga och attackerande framtoning och trots att han med sin väldiga förmögenhet knappast är som vanligt folk har han lyckats väl med budskapet att han företräder de breda folkgrupperna som är missnöjda med proffspolitikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet