Hillary Clinton. Foto: TT

Clinton uppmanas kräva omräkning av röster

Uppdaterad
Publicerad

Experter uppmanar demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton att kräva en omräkning av rösterna i tre delstater. De tror sig ha hittat belägg för att resultatet i Wisconsin, Michigan och Pennsylvania kan ha manipulerats, skriver New York Magazine.

I torsdags höll aktvistgruppen, bestående av datavetare och jurister, ett konferenssamtal med Clintons kampanjledare John Podesta och hennes rådgivare Marc Elias, där de hävdade att Clinton bör kräva omräkning av rösterna i de tre vågmästarstaterna, uppger en källa som informerats om samtalet till New York Magazine.

Kan ha hackats

Donald Trump tog hem segern i delstaterna, men gruppen hävdar att de har hittat belägg för att resultaten antingen kan ha manipulerats eller hackats.

USA-val 2016

I Wisconsin ska Clinton ha fått 7 procent färre röster i de län där väljarna röstade via elektroniska röstmaskiner än i de län där man använde optisk skanning och pappersröstsedlar. En statistik analys visar att Clinton därmed kan ha gått miste om 30.000 röster, menar gruppen.

Men det är oklart om Clinton skulle vinna valet med en ny rösträkning. I så fall skulle hon behöva kullkasta resultatet i alla tre delstaterna. Samtidigt finns det ändå en osäkerhet i hur de så kallade elektorerna röstar, det är inte säkert att de röstar på Clinton bara för att de tillhör samma parti.

Bevis saknas

Aktiviteterna har inte hittat några faktiska bevis för att det förekommit hacking eller manipulering av resultatet, men anser ändå att fynden motiverar en oberoende granskning, särskilt med tanke på anklagelserna om att ryska regeringen kan ha hackat Demokraternas mailserver.

Men tiden håller på att rinna ut.

Enligt en av aktivisterna måste Clinton begära omräkning i Wisconsin senast på fredag, i Pennsylvania senast på måndag och i Michigan nästa onsdag. Men med tanke på uppgifterna skulle i så fall även röstmaskinerna behöva genomgå en teknisk analys. Dessutom har Vita huset ingen större lust att Clinton ska ifrågasätta valresultatet, uppger en hög rådgivare till Clinton.

New York Magazine har sökt Clintons stab för en kommentar, men inte lyckats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet