Foto: TT

Clintons finanser fem gånger bättre än Trumps

Uppdaterad
Publicerad

Clinton-kampanjen har nära fem gånger mer i kontanter än Trump-kampanjen just nu. Och i maj samlade Trump bara in 3,1 miljoner dollar mot Clintons 26,4.

Amerikanska medier spekulerar till och med förundrade om hur Trump ska kunna genomföra sin kampanj. Valkampanjernas redovisning för finanser under maj har precis publicerats.

Under primärvalen sade han att han finansierade sin kampanj själv. Men på sistone har han sagt att den ska finansieras av bidrag utifrån. Samtidigt har han sagt att han i hög grad ska lita till det republikanska partiets organisation för att samla in pengar.

USA-val 2016

Fem gånger mer

Det är en helt annan strategi än presidentkandidater hittills har tillämpat. Det skulle göra Trump mer beroende av partiet än vad kandidater normalt önskar.

De nya siffrorna som publiceras om kandidaternas finanser visar att Trumps kampanj, republikanska partiet och de stödgrupper som bildats för att stödja honom nu totalt har nära 22 miljoner dollar till förfogande.

Clintonsidan ska ha drygt 103 miljoner tillgängliga. Nära fem gånger mer alltså.

Siffrorna som cirkulerar i amerikanska medier skiljer sig dock något från varandra.

Förvåning

Trump själv har just nu i kontanter cirka 1,3 miljoner dollar medan Clinton i sin egen kampanjkassa ska ha 42 miljoner dollar.

Politiska bedömare i USA iakttar med förvåning Trumps ointresse för att samla in pengar.

På onsdagen ska han dock delta i ett möte för stormrika bidragsgivare i New York.

Trumps situation står i bjärt kontrast till läget för den republikanske utmanaren Mitt Romney i valet 2012.

Romney samlade in över 23 miljoner på samma tid som Trump bara fått in 3,1 miljoner. Romney och president Barack Obama samlade 2012 båda in mer än en miljard dollar vardera.

Företrädare för Trumps kampanjfinanser säger att Trump räknar med att få in 500 miljoner dollar i stöd. I de möten där han samlar in pengar räknar man med att han ska få in mellan 5 och 7 miljoner per tillfälle.

70 mot 700 medarbetare

Även när det gäller de stödgrupper som bildats utanför partiorganisationen ligger Trump klart efter Clinton.

Denna skillnad motsvaras av hur de båda kandidaterna bygger upp sin organisation som ska värva väljare.

Idag uppges Trump ha en stab på cirka 70 personer sammanlagt. Hillary Clinton har nu redan cirka 700 personer i staben.

Trumps egen kampanj har inte sänt ett enda reklaminslag i tv sedan han den 3 maj i primärvalen säkrat det erforderliga antalet delegater för att bli partiets presidentkandidat.

Inga annonser

Grupper som stödjer honom har dock annonserat för 2 miljoner dollar. Men under samma tid har Clinton annonserat för 26 miljoner.

Clinton har i sina annonser angripit Trumps uppförande och hans ofta kontroversiella uttalanden, men Trumpsidan har inte svarat med egna annonser, som man brukar göra.

Trumps nu sparkade kampanjledare Corey Lewandowsky har sagt att deras kampanj är slankare och effektivare.

Bedömare konstaterar att i modern tid har ingen presidentkandidat haft en så svag organisation som Trump nu har.

Det är onekligen så att Trump i hög grad har levt på den uppmärksamhet han fått gratis i medierna. Hans egna inslag i kampanjen har varit hans twittermeddelanden som ofta citerats i de flesta amerikanska medier.

Litat på egen dragningskraft

De förvånade bedömarna frågar sig när Trump egentligen ska börja bygga upp sin kampanj för valet i november.

Det besvärliga för Trump är att partiets resurser också är avsedda för andra val: Det gäller hela representanthuset och en tredjedel av senaten.

Trump har i hög grad litat på sin egen dragningskraft. Han slog ett rekord genom att få över 14 miljoner röster i primärvalen.

Han drog rekordmånga deltagare till sina valmöten – och han fick massor av gratispublicitet i massmedierna.

Men det behövs mer för att verkligen få väljare till att rösta i presidentvalet den 8 november. Det behövs valarbetare som utför detta jobb.

Bekymrade

Men det ser inte ut som om Trump har börjat bygga upp en sådan organisation än.   

Det finns många högt uppsatta personer inom det republikanska partiet som uppges vara bekymrade över att Trump tar så lätt på organisationen och istället litar på sin egen förmåga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet