Stödet för Hillary Clinton är högre bland de unga männen än bland de unga kvinnorna. Foto: TT

Clintons huvudvärk: De unga kvinnorna

Uppdaterad
Publicerad

USA kan få sin första kvinnliga president – men var är de unga kvinnorna? Hillary Clinton tycks inte ha övertygat den grupp hon pratar allra varmast om.

Man kunde tro att de skulle jubla.

Men samtidigt som USA kan få sin första kvinna på presidentposten tycks många unga kvinnor snarare rycka på axlarna.

Friktion

Hillary Clinton är visserligen populär bland unga om man jämför med Donald Trump. Men främst bland de unga männen. Av dem planerar två tredjedelar – 65 procent – att rösta på henne, enligt en Ipsos-undersökning. Bland kvinnorna stöds hon av mindre än hälften, 47 procent.

Hillary Clinton har starkt stöd bland unga män. Foto: Sara Sundstedt, SVT Design.

Saknaden efter ”The Bern”

De kallas millennials och blev avgörande för Barack Obama 2008. Utan det historiskt stora stödet från unga, födda på 80-talet och senare, hade landet inte fått sin första svarta president. Bland unga afroamerikaner var stödet nästan totalt: 95 procent lade sin röst på Obama.

Men utsikterna för att de unga kvinnorna på liknande sätt skulle bära fram Clinton tycks mörkna.

En anledning är, ironiskt nog, att många unga kvinnor fortfarande tittar längtansfullt efter en viss äldre vit man.

– I milleniumgenerationen stödde 70-80 procent Bernie Sanders. Clinton har visserligen vridits åt vänster och har precis som Sanders pratat om slopade avgifter på universitet och behovet av föräldraledighet – men inte med samma glöd som Sanders, säger SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström.

Avskyn för Trump större än kärleken till Clinton

Frågor som jämställdhet har knappast stått i fokus under Clintons kampanj. Istället har mycket handlat om hennes motståndare.

– Hon har gjort sin valkampanj till en förtroendeomröstning om Donald Trump, säger Erika Bjerström.

Kanske har det också fått effekt. Många av de unga som tänker rösta på Clinton gör det inte för att de älskar henne – utan för att de hatar hennes motståndare.

Endast en tredjedel av de unga Clinton-väljarna ser det som att de faktiskt röstar för Clinton. Resterande två tredjedelar ser det som att deras röst snarare är en röst mot Trump. Det är en betydligt större andel än i andra ålderskategorier.

Många unga Clinton-väljare röstar snarare mot Trump än för Clinton. Foto: Sara Sundstedt, SVT Design.

Att vara kvinna inte nog

”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper andra kvinnor.”

Citatet kommer från USA:s första utrikesminister Madeleine Albright och fick nytt liv och ny betydelse när hon upprepade det under Hillary Clintons primärvalskampanjande.

Uttalandet, som Albright senare tvingades be om ursäkt för, tolkades som att unga kvinnor har en skyldighet att rösta på Clinton istället för Bernie Sanders – just för att hon är kvinna.

Och det är just det resonemanget som många unga kvinnor vänder sig emot.

27-åriga doktoranden i biomedicin Lianna Schwartz-Orbach säger att hon i princip håller med Albright, men att det finns ett stort problem:

– Clinton står inte för en politik som verkligen hjälper just kvinnor.

Schwartz-Orbach menar att Clinton rent politiskt är nära Republikanerna i sitt förhållande till USA och krig. Dessutom tror hon att familjens förmögenhet påverkar Clintons förmåga att förstå många kvinnors situation.

– Jag känner ingen solidaritet med henne bara för hon är kvinna. Jag kan inte prisa henne bara för att jag inte vill att Trump ska bli president, säger hon och tillägger att hon inte tänker rösta eftersom prognosen pekar på att Clinton kommer vinna i New York där hon bor.

Stannar unga i soffan?

Engagemanget är en stor källa till oro för Clinton. När Barack Obama valdes 2008 sköt de ungas valdeltagande i höjden. I år är de unga måttligt sugna. Bara 47 procent bland väljare under 35 år säger att de definitivt planerar att rösta – det kan jämföras med engagemanget inför valet 2008 när hela 74 procent av de unga uppgav att de skulle rösta.

– Det stora hotet för Clinton är att folk stannar hemma på valdagen, säger SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström.

Unga soffliggare ett stort hot mot Clinton. Foto: Sara Sundstedt, SVT Design.

Historiskt har Demokraternas väljare varit svårare att locka till vallokalerna än Republikanernas. Också de unga är i högre grad soffliggare än andra åldersgrupper.

– De tenderar att inte gå och rösta om de inte är väldigt entusiastiska, så som de var för Obama. Hillary Clinton har inte lyckats skapa det engagemanget, säger Erika Bjerström.

Hör intervjun med Lianna Schwartz-Orbach om varför hon inte stödjer Hillary Clinton.

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar oss på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier. Just nu fokuserar vi på presidentvalet i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet