Foto: TT

Clintons segertåg i natt

Uppdaterad
Publicerad

Hillary Clinton blev nattens stora segrare i de södra delstaterna.

Hon tog hem delstat efter delstat i Södern samtidigt som motståndaren Bernie Sanders var starkare i norr.

– Jag tror att det vi i USA behöver i dag är mer kärlek och godhet, sa en mycket nöjd Clinton i segertalet i natt.

Supertisdagen blev till en början en enda lång segerparad för Hillary Clinton. När krutröken skingrats stod hon som segrare i sju av kvällens elva delstater, bland annat den jämna kampen i viktiga Massachusetts. När hon tidigt gick upp på scenen och höll sitt segertal såg hon nöjd ut.

– Vilken Supertisdag. Vår kampanj kommer att fortsätta riva barriärer.

USA-val 2016

Riva barriärer var förstås en spark mot Donald Trump och hans vallöfte om att bygga en mur mot Mexiko. Såväl i lördags efter segern i South Carolina och nu på Supertisdagen har Clinton helt inriktat sig mot Trump istället för Sanders. Men hon nämner inte Trump vid namn, bara hans valspråk ”Make America great again” som är helt onödigt enligt Clinton.

– Vi behöver inte göra USA fantastiskt. USA är redan fantastiskt. Nu behöver vi ena det.

Hillary Clinton har nu kopplat ett klart grepp om kandidatkampen. Men det var väntat att hon skulle gå starkt under Supertisdagen då det var många sydstater som röstade. Närmaste veckorna kommer det fler nordstater, något som kan gynna Bernie Sanders.

Sanders fortsätter sin kampanj

Sanders vann hemstaten Vermont med en jättemarginal och redan innan flera av de andra delstaterna stängt sina vallokaler höll han ett segertal. Han smidde medan järnet var varmt. Och han hade ett klart meddelande till alla som undrade, han kommer att fortsätta sin kampanj. Förutom Vermont tog han hem Colorado, Oklahoma och Minnesota.

– Vi önskar att vinna i alla delar av landet ... men det säger någonting och betyder så mycket för mig att folket som känner mig bäst ... har röstat så starkt för att få oss till Vita huset. Stort tack

Demokratiska supertisdagen

Hillary Clinton segrade i Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Texas och Virginia.

Bernie Sanders segrade i Colorado, Minnesota, Oklahoma och Vermont.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet