Ted Cruz riktade skarp kritik mot Trump för våldsamheterna kring hans valmöten. Foto: TT

Cruz känga till Trump efter tumultet

Uppdaterad
Publicerad

Presidentkandidaten Ted Cruz var inte sen med att påpeka Trumps ansvar för våldsamheterna på valmötet i Chicago. – Ansvaret ligger hos demonstranterna som tog till våld. Men i alla kampanjer, så börjar ansvaret i toppen, säger han.

Donald Trump tvingades ställa in sitt valmöte i Chicago igår efter protester som sedan övergick till slagsmål.

Ted Cruz, som slåss mot Trump i kampen att bli republikanernas presidentkandidat i höstens USA-val, riktade skarp kritik mot honom för våldsamheterna kring hans valmöten.

–  När du har en kampanj som uppmanar våld och när du har en kampanj som anklagas för fysiskt våld mot pressen, så skapar du en miljö som uppmuntrar den här sortens otäcka scener. Och i dag är knappast den sista gången som vi ser detta. Tidigare i dag blev över 30 personer arresterade i St. Louis. Det är inte så politik ska gå till, säger Cruz.

Polisen överraskad

Trump valde att ställa in sitt planerade valmöte på grund av säkerhetsskäl. Enligt Chicagopolisen så kom beslutet av ställa in mötet som en överraskning.

– Vi var säkra på att kunna tillhandahålla säkerhet för valmötesbesökarna. Både för anhängarna till Trump och till demonstranterna som var utanför arenan, säger John Escelante, vid Chicagopolisen.

Pågick länge

Våldsamheterna fortsatte sedan både på arenan där valmötet skulle ha hållits och på stadens gator senare under kvällen.

Timmar efter valmötet ställdes in på var det fortfarande mycket folk på gatorna i västra Chicago. Flygbilder visar hur demonstranter hindrar trafiken.

Ingen ska ha skadats i oroligheterna, uppger polisen. Ett 30-tal personer greps.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.