– Jag har aldrig ens riktigt tänkt på att det brinner här så ofta, förrän detta hände, säger svenska Csilla Mark som bor på Korsika. Foto: Privat

Csilla: ”Det brann precis utanför mitt hus”

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra Korsika-bor har tvingats lämna sina hem på grund av de skogsbränder som har härjat på ön. Svenska Csilla, som bor på Korsika tillsammans med sin familj, fick uppleva hur en av bränderna var nära att förstöra hennes hus.

– Jag såg jättestora lågor, precis framför mig, berättar hon.

Svenska Csilla Mark från Göteborg har bott på Korsika i snart åtta år. I förmiddags läste hon om en brand som varit på öns norra sida under måndagen. Då hörde hon plötsligt siren- och helikopterljud utifrån och gick ut på balkongen.

– Jag ser samma sak, jättestora lågor precis framför mitt hus. Jag blev chockad, men hann inte tänka så mycket, utan tog min hund och väska och stack på en gång. Det var inte läge att stanna kvar, säger hon.

LÄS MER: Hundratals bekämpar franska skogsbränder

Vinden vände

När Csilla återvände till sitt hus efter ungefär tre timmar var brandkåren fortfarande kvar, trots att elden var släckt. Varken hennes hus eller någon i närheten skadades eftersom vinden vände och därför nådde elden aldrig huset.

Däremot har några hus längre bort skadats, förklarar hon.

Det är vanligt med bränder på Korsika under somrarna. Foto: Privat

En het sommar 

Under sommaren har det brunnit på flera håll runtom i Europa. Det varma och torra klimatet, i kombination med starka vindar, har varit orsak till att tusentals hektar mark har förstörts. Trots att det brinner på Korsika varje sommar, enligt Csilla, är det här första gången en eld kommit så här nära henne.  

– Jag har aldrig ens riktigt tänkt på att det brinner här så ofta, förrän detta hände. Man blir ju chockad, säger Csilla.

Det varma och torra klimatet, i kombination med starka vindar, har varit orsak till att tusentals hektar mark har förstörts. Foto: Privat

LÄS MER: Kraftiga bränder i södra Europa

LÄS MER: Turister flyr från Sicilien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.